Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Mer fakta
Artiklar i ämnet
Norsk forskare: Svensk covidstrategi var bättre
Nedstängningarna i Norge under pandemin räddade mer än 2 000 liv, enligt beräkningar i en ny studie. Men det skedde till ett mycket högt pris – alltför högt, anser en forskare vid Norska Folkhelseinstituttet, rapporterar TN.
Bättre luft hade räddat 250 000 människor
Luftföroreningarna i EU ligger fortfarande långt över de rekommenderade nivåerna från Världshälsoorganisationen. Enligt den senaste hälsobedömningen från Europeiska miljöbyrån som publicerades på fredagen kunde 253 000 dödsfall i EU ha undvikits 2021 om koncentrationerna av fina partiklar i luften hade uppfyllt WHO:s rekommendationer. Luftföroreningar orsakar eller förvärrar vissa sjukdomar som lungcancer, hjärtsjukdomar, astma och diabetes enligt nya uppskattningar av hälsoeffekter.
– Även om vi har gjort stora framsteg under de senaste åren, visar våra senaste data och bedömningar att luftföroreningarnas effekter på vår hälsa fortfarande är för stora, vilket resulterar i dödsfall och sjukdomar, säger Leena Ylä-Mononen, chef för Europeiska miljöbyrån i ett uttalande.
Tusk: Jag tror vi får pengarna
Trots att den polske valsegraren och oppositionsledaren Donald Tusk ännu inte officiellt blivit utsedd till landets nya premiärminister var han på onsdagen i Bryssel för att sondera Polens framtida möjligheter inom EU – inte minst frågan om de frysta pengarna från EU:s återhämtningsfond.
EU-miljarder på väg till Sverige
EU-kommissionen godkände på torsdagen Sveriges uppdaterade plan på hur man ska använda de 3,45 miljarder euro, motsvarande 40 miljarder kronor, som är öronmärkta för landet i unionens stora coronaåterhämtningsfond. Medlemsländerna i ministerrådet har nu fyra veckor på sig att godkänna kommissionens bedömning och därefter kan Sverige begära pengar från fonden. EU-pengarna kommer till stor del att gå till åtgärder som stöder EU:s klimatmål och Sveriges digitalisering.
Alkohol dödar färre i Sverige än EU-snittet
Sverige hade 2,96 dödsfall på 100 000 invånare orsakade av alkohol under 2020, visar uppgifter från Eurostat. EU-snittet låg på 3,57 åldersstandardiserade dödstal per 100 000 invånare. Förhållandevis flest dödsfall orsakade alkohol i Slovenien, Polen och Danmark. Minst andel alkoholrelaterade dödsfall i förhållande till befolkningen hade Grekland, Italien och Malta.
EU planerar upphandla covidvaccin för flera år
EU-kommissionen är i färd med att dra i gång en gemensam upphandling av mRNA-vacciner mot covid-19. Kontraktet avser perioden 2023 till 2026 och blir den första gemensamma upphandlingen efter pandemin, uppger Politico.
Minskning av självmord i EU-länderna
Mellan 2011 och 2020 minskade antalet självmord i EU-länderna med över 13 procent.
Uppdaterat covidvaccin får klartecken av EMA
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar godkännande av ett nytt uppdaterat covidvaccin. Vaccinet – känt som Comirnaty Omicron XBB.1.5 – är riktat mot den virusvariant som för närvarande dominerar smittspridningen i Sverige och Europa, enligt TT/SvD.
Efter pandemin: Finska statens lokaler står tomma
I Finland visar en utredning att mindre än en tredjedel av statens kontorsutrymmen används. Många arbetar fortfarande hemifrån efter pandemin. De statliga lokalernas användningsgrad är i snitt 28 procent, enligt en finsk statlig utredning från Senatfastigheter. Det rapporterar public service bolaget Yle, uppger Ekot.
Ökad risk för myggburna sjukdomar i Europa
Varmare klimat innebär en ökad risk att myggburna virus ska sprida sig i Europa. Det säger EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, enligt AP/Yle. Myggorna sprider bland annat denguefeber, zikavirus och West Nile-feber.