Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
WHO: Klimatförändringen är redan en hälsokris – kraftigare åtgärder krävs
Klimatförändringen påverkar människors hälsa allt mer, med allt från förtida dödsfall till ökade risker på grund av extremväder, rapporterar Yle. Världshälsoorganisationen WHO betonar att samhället befinner sig i en hälsokris, och att det varmare klimatet påverkar alla regioner i världen.
– Jag tror att vi alla har varit för långsamma med att framhålla att klimatet faktiskt är en hälsofråga, att klimatkrisen är en hälsokris. Och det är inte en hälsokris år 2050 eller vid sekelskiftet, utan det är en hälsokris i dag, säger Jeremy Farrar som är chefsforskare på WHO.
Sverige ansöker om coronastöd – som sista land i EU
Sveriges ansökan om att få stöd från EU:s stora Coronafond har dragit ut på tiden – faktum är att Sverige varit sist ut av alla medlemsländer. Nu har regeringen enats med EU-kommissionen om en ny plan och begäran om utbetalning skickas inom kort, rapporterar Ekot.
– Nu är vi i hamn, nu ansöker vi om alla pengar, 39 miljarder kronor, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
EU-planer: Bygga bostäder och fler kvalitetsjobb
Trots att det inte längre finns någon EU-kommissionär med ansvar för sociala frågor och arbetsmarknad väntas en rad nya förslag på området. En plan för hur den sociala pelaren ska genomföras, flera nya jämlikhetsstrategier och åtgärder för att stärka yrkeskompetens är några av de initiativ som är i faggorna.
EU vill skärpa regler för rökfria miljöer
EU-kommissionen lade på tisdagen fram nya åtgärder för att skydda människor från passiv rökning och utsläpp från e-cigaretter. Rekommendationen innebär att rökfria miljöer ska utökas till fler utomhusområden, som lekplatser och busshållplatser. Även nya produkter som uppvärmda tobaksvaror och e-cigaretter bör omfattas.
– Varje år dör 700 000 personer i EU på grund av tobakskonsumtion, varav tiotusentals på grund av passiv rökning, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.
Målet är att skapa en "tobaksfri generation" i EU till 2040 där färre än 5 procen använder tobak. Kommissionen vill också stödja medlemsländerna med 96 miljoner euro för att förebygga och bekämpa tobaks- och nikotinberoende.
Förslaget är en rekommendation till medlemsländerna som själva beslutar om hälsopolitiken.
Klart: Ansöker om 40 miljarder ur EU-fond
Regeringen är klar med sin ansökan för att få 40 miljarder kronor ur EU:s återhämtningsfond, skriver TT/GP. Finansministern hoppas att medlen ska börja betalas ut till Sverige nästa år. EU-pengarna kommer att gå in i statskassan för att ersätta de olika satsningar som Sverige redan gjort: se de 100 största projekten.
Revisorer pekar på brister i EU-klimatsatsning
En ny rapport från Europeiska revisionsrätten kritiseras EU:s stora coronafond för bristande tydlighet i klimatåtgärderna. Revisorerna varnar för att de gröna bidragen kan vara överskattade med 34,5 miljarder euro. De påpekar också problem med hur klimatmål formuleras och rapporteras, samt att vissa projekt som märkts som "gröna" inte alltid är miljövänliga. Faciliteten är en stor investering och bör bidra till EU:s klimatmål, men det finns diskrepanser mellan planering och praktik, slår den ansvariga revisorn Joëlle Elvinger fast.
Självmorden minskar i EU – ökar i Sverige
Antalet självmord i EU har minskat med 13 procent på tio år mellan 2011 och 2021, meddelar Eurostat. Under samma tid har självmorden i Sverige ökat med 11 procent.
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.
Norrmän sjukast på 15 år
Andelen sjukanmälda anställda i Norge nådde under andra kvartalet upp till 7,1 procent vilket är den högsta noteringen sedan svinpesten härjade 2009, meddelade Statistisk sentralbyrå på torsdagen. Omräknat i utgjorde detta närmare elva miljoner arbetsdagar, av dessa var 85 procent en följd av läkares sjukskrivningar.
Revisorer: EU hade inte full beredskap för coronapandemin
I en rapport slår Europeiska revisionsrätten fast att EU:s två medicinbyråer, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), inte var "helt förberedda för en utdragen pandemi" när covid-19 slog till, men att de i allmänhet klarade krisen "på ett bra sätt". ECDC:s insatser försvårades av låg datakvalitet från medlemsstaterna, medan EMA:s informationsspridning inte alltid var lättåtkomlig för allmänheten, enligt revisorerna.
EU-revisorer: Bara en tredjedel av coronafonden har betalats ut
EU:s revisorer varnar för att miljardbelopp ur EU:s stora återhämtningsfond kanske inte kommer till användning eftersom ansökningar dröjer i många länder. Nästan alla medlemsländer har varit sena med att lämna in sina betalningsansökningar, inte minst Sverige.
– En försening orsakar en annan försening och så vidare. Det finns en risk för att delmål och mål inte kommer att kunna uppfyllas i slutet av augusti 2026, säger EU-revisorn Ivana Maletić efter en granskning.