Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den spanska socialdemokraten Alicia Homs Ginel har varit ansvarig ledamot i EU-parlamentet för den nya riktlinjerna för nationell sysselsättningspolitik.

Splittrat EU-parlament kräver nya riktlinjer för sysselsättningspolitiken

BRYSSEL 19 oktober 2022

Slut på obetalda praktiker och bättre tillgång till jobb för utsatta grupper. Det kräver EU-parlamentet som på tisdagen ställde sig bakom nya riktlinjer för nationell sysselsättningspolitik. De svenska ledamöterna var splittrade i frågan.

EU-parlamentet ställde sig på tisdagen bakom nya riktlinjer för EU-ländernas nationella sysselsättningspolitik där man kräver bättre anpassning till situationen efter covid-19-pandemin, Rysslands krig i Ukraina, den gröna omställningen och de nya höga levnadskostnaderna. 

–  Detta är ett paket för social motståndskraft som kommer att möjliggöra hjälp till arbetare och en social räddningsåtgärd för de mest utsatta, sade den spanska socialdemokraten Alicia Homs Ginel, som är parlamentets ansvariga ledamot för förslaget, i en debatt i parlamentet på måndagen. 

Ledamöterna kräver bland annat att osäkra och obetalda arbeten ska upphöra. Alla praktikplatser bör erbjuda skälig ersättning, anständiga arbetsvillkor och tillgång till socialt skydd, anser parlamentet. 

EU och medlemsländerna bör enligt parlamentet även utforma en gemensam strategi som syftar till att förbättra kvaliteten på sysselsättningen, arbetsvillkor och lönestandarder genom en hållbar modell.

Splittrat parlament

Stödet för de nya riktlinjerna var dock delat – 333 ledamöter röstade för riktlinjerna medan 253 röstade emot. 

Även mellan de svenska ledamöterna var klyftan tydlig; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot. Liberalerna och Centerpartiet lade ner sina röster. 

Kristdemokraten Sara Skyttedal är kritiskt till att parlamentet valt att inkludera förslag som nya EU-lagar om minimiinkomst och gemensam finansiering i rekommendationerna. 

– Rätt rekommendationer har potential att skapa förutsättningar för företag att skapa fler jobb och i längden ett konkurrenskraftigt och välmående Europa. Därför är det så trist att år efter år se den här frågan kidnappas av vänstergrupperna i parlamentet som istället uppmanar EU-kommissionen att ta över medlemsstaternas kompetenser, sade hon i måndagens debatt. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret