Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) och Evin Incir (S).

EU-parlamentet sammanträder: Ukraina, Israel-Palestinakonflikten och klimatförhandlingar

STOCKHOLM 9 december 2022

På sitt decembermöte kommer Europaparlament att behandla flera utrikesfrågor som Rysslands krig i Ukraina och konflikten mellan Israel och Palestina. Samtidigt sker slutförhandlingarna i flera viktiga klimatfrågor.

Som vanligt är det en rad olika frågor som ska upp i Europaparlamentet när de på måndag samlas till årets sista möte i Strasbourg. Det framkom vid parlamentets pressträff på fredag där Europaparlamentarikerna Emma Wiesner (C) och Evin Incir (S) deltog.

Emma Wiesner ansåg att det viktigaste under parlamentsveckan är parlamentets klimatförhandlingar med ministerrådet som sker parallellt med Strasbourgmötet. 

– Det blir en ödesvecka för klimatet. Vi kommer att sitta i slutförhandlingar om RepowerEU, klimattullar och allting knyts samman med förhandlingarna om utsläppshandel, säger Emma Wiesner som själv deltar som förhandlare om EU:s kommande utsläppshandel.

Klimatförhandlingar

RepowerEU är en mångmiljardsatsning som snabbt ska minska EU-ländernas beroende av rysk energi. Här ingår även en ambitiös utbyggnad av solpaneler där tillståndsprocesserna för installation av solceller på hustak ska begränsas till tre månader. Men där finns även förslag som Europaparlamentet vill stryka.

– I paketet ingår även finansiering av olje- och gasprojekt på tio miljarder euro. Det har vi i Europaparlamentet sagt nej till. Man kan inte behandla lungcancer med att fortsätt köpa fler cigaretter och röka. Sedan har kommissionen sagt att man ska öka mängden utsläpp för att finansiera projekten, det är ett dubbelfel så det har vi i Europaparlamentet också sagt nej till, säger Emma Wiesner.

På fredag och lördag sker slutförhandlingarna om utsläppshandel, prissättning för utsläpp av koldioxid som ett sätt att minska ländernas negativa klimatpåverkan. På förhandlingsbordet ligger förslag om att utvidga handeln med utsläppsrättigheter till att gälla sjöfart, avfallsförbränning, bostadssektorn och transporter. 

– Jag tror att förslaget att lägga in transportsektorn i handeln med utsläpp är den absolut viktigaste åtgärden. Det här är en sektor som hela tiden ökar sina utsläpp, sorgebarnet bland utsläpparna, där andra sektorer har lyckats minska utsläppen. Här har medlemsländerna inte lyckats och tillsammans med den sociala klimatfonden som ska öka acceptansen för klimatpolitiken blir de svåraste nötterna att knäcka, säger Emma Wiesner.

Utrikesfrågor

Europaparlamentariker Evin Incir (S) har sitt fokus på utrikesfrågor som Ukraina, Turkiets bombningar mot kurdiska mål i Irak och Syrien och konflikten mellan Israel och Palestina.

– [När det gäller de turkiska bombningar av kurder får man inte glömma bort] att det handlar om människor som faktiskt just nu tar fajten för vår frihet i Sverige och Europa i kampen mot terroristorganisationen ISIS. Amerikanarna har varit väldigt skarpa i sin kritik [mot bombningarna] medan EU har varit väldigt tyst och Sverige ännu mer tyst, säger Evin Incir.

Samma dag som Turkiets bombningar diskuteras kommer även konflikten mellan Israel och Palestina upp till politisk behandling. Parlamentet har tidigare uttalat sig för en tvåstatslösning  och nu vill Evin Incir som är vice ordförande i parlamentets officiella Palestinadelegation med flera att EU-länderna ska agera för saken. Vilka krav parlament ska ställa kommer att förhandlas fram i veckan och röstningen sker på onsdagen. 

– Här måste EU ta ett globalt ledarskap, säger Evin Incir och påpekar att EU i Rysslands aggression mot Ukraina har visat att när man agerar gemensam kan man få större resultat.  

– Om EU agerade skulle Israel förstå att såsom de agerat i decennier inte skulle accepteras av den Europeiska unionen, säger Evin Incir.

Men hur är det med den saken. Har vi ett enigt EU i Israel-Palestina-frågan?

– Nej, det har vi inte och det är ett enormt problem. Man ser inte situationen som den är. Det har blivit som en fotbollsmatch där man anting hejar på den ena sidan eller den andra laget. Men det handlar om att oavsett vilket land som begår folkrättsvidriga brott så måste EU stå upp och våga kritisera det landet.  Desto viktigare är det då att Europaparlamentet gör sin röst hörd, säger Evin Incir.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret