Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Göran Arrius, ordförande Saco välkomnar EU-kommissionens satsning på en demokratipakt. Det är otroligt viktigt att Sverige håller fanan högt i denna fråga under sitt kommande ordförandeskap, skriver han.

Debatt: Ett EU med respekt för mänskliga rättigheter är viktigast

Göran Arrius 12 januari 2023

Sverige tar över ordförandeklubban i en tid då EU är viktigare än någonsin. Rysslands anfallskrig mot Ukraina, stigande inflation, höga elpriser och hotande lågkonjunktur skapar instabilitet och oro. EU:s allra viktigaste funktion är att bidra till fred och gemenskap. Här måste alla medlemsländer bidra. Det skriver Göran Arrius, ordförande Saco.

I första hand är EU ett fredsprojekt med grund i respekt för mänskliga rättigheter. Det måste prägla all EU-politik. Vi måste gemensamt stå för kärnvärden om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Här kan Sverige bidra

I våra gemensamma prioriteringar välkomnar LO, TCO, Saco därför EU-kommissionens satsning på en demokratipakt. Det är otroligt viktigt att Sverige håller fanan högt i denna fråga under sitt kommande ordförandeskap.

Saco ser också att det är otroligt viktigt att EU under ordförandeskapet tar ansvar för den digitala omställningen.  En konkurrenskraftig ekonomi i Europa måste säkras. Medlemsländerna i EU måste ha fungerande omställningssystem på plats. Här kan Sverige bidra – vi har många goda exempel på rättvis omställning som kan tjäna som förebilder för såväl ekonomisk, social som miljö- och klimatmässig hållbarhet.  

Social dialog över hela unionen

Vi måste också ha ett Europa med rimliga arbetsvillkor. Här har Sverige länge nu drivit en svår kamp för att motverka lagstiftning som påverkar vår arbetsmarknadsmodell.

Det är en viktig kamp, men jag ser också att det är viktigt att vi behåller helhetsperspektivet kring EU som institution och idé.  Sverige ska stå upp för vår unika och välfungerande modell, men vi måste också hitta vägar bort ifrån vårt ständiga nej-hörn. Där hamnar vi nu alltför ofta kring de direktiv som påverkar arbetsmarknad och lönebildning. Det är en bekymmersam utveckling som riskerar att motverka våra möjligheter att förhandla på andra områden.

Sverige måste kunna bidra mer konstruktivt och arbeta aktivt för att EU ska främja system för social dialog över hela unionen. Om arbetstagare och anställda över Europa börjar samtala med varandra och förhandla i fler länder kommer det att bana väg för den gröna och digitala omställningen. Det kommer också att bana väg för en fredlig och demokratisk utveckling som vi alla tjänar på.

Och för Sverige kommer intresset för EU att växa ännu mer. För vi är faktiskt ett av de länder som tjänar mest på medlemskapet om vi ser till vår export. Sverige är också ett av de mest EU-vänliga länderna.

En stabil ekonomisk och social utveckling i Europa bidrar till fred och frihet. Det uppdraget är det allra viktigaste. Det var så EU började, och så måste det fortsätta.

Göran Arrius
Ordförande
Saco

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret