Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentets talman Roberta Metsola. Arkivbild.

Qatarhärvan växer – korruptionsmisstänkta EU-politiker kan förlora immunitet

STOCKHOLM 3 januari 2023

Två Europaparlamentariker kan komma att förlora sin åtalsimmunitet efter begäran av belgiska myndigheter. – Korruption ska inte löna sig och vi kommer att göra allt för att bekämpa den, säger talman Roberta Metsola och inleder en process de misstänkta politikerna.

Efter en begäran från belgisk åklagare har Europaparlamentets talman Roberta Metsola inlett “ett brådskande förfarande” för upphävande av immunitet för två icke namngivna EU-parlamentariker, en process som sker bakom lyckta dörrar. Enligt Politico, som hänvisar till källor inom parlamentet, är de misstänkta två män, en belgisk respektive en italiensk socialdemokrat: Marc Tarabella och Andrea Cozzolino.

Enligt uppgift till Europaportalen är de två misstänkta kopplade till den korruptionsskandal som briserade i december då vice talman grekiska Eva Kaili greps av polis och därefter avsattes för misstankar om kopplingar till korruption och penningtvätt i Qatarhärva.

– Från den allra första stunden har Europaparlamentet gjort allt som står i dess makt för att hjälpa till med utredningar och vi kommer att fortsätta att se till att det inte kommer att råda straffrihet. [...] Korruption ska inte löna sig och vi kommer att göra allt för att bekämpa den, sade talman Roberta Metsola i ett uttalande på måndagen. 

Inom några veckor ska talmannen presentera sin syn på de nuvarande reglerna och behovet av en översyn för att förhindra liknande skandaler i framtiden.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret