Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tillträdande Frontexchefen Hans Leijtens och migrationskommissionär Ylva Johansson.

Ny Frontexchef lovar följa lagen och visa mer öppenhet

BRYSSEL 19 januari 2023

EU:s kritiserade gräns- och kustvakt Frontex har fått en ny chef sedan den förre tvingades bort efter avslöjanden om illegala avvisningar av migranter. Den nye chefen Hans Leijtens lovar att sluta med sådana avvisningar och mer öppenhet i syfte att återställa tilliten till EU-byrån.

För knappt ett år sedan avgick den tidigare chefen, fransmannen Fabrice Leggeri, för EU:s gräns- och kustbevakningsorgan Frontex. Frontex har kritiserats för att olagligt skicka tillbaka migranter som kommer över Medelhavet till EU, så kallade pushbacks. Leggeri hade tidigare avvisat uppgifterna, men en stor granskning av bland annat Der Spiegel och Le Monde visade att så var fallet. Även EU:s egen utredningsbyrå Olaf har under en längre tid granskat Frontex. I fjol vägrade EU-parlamentet ge Frontex ansvarsfrihet med hänvisning till att byrån misskött sitt uppdrag.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade i dag torsdag den nye chefen för Frontex, nederländaren Hans Leijtens.

– Vi har genomlevt svåra tider i Frontex. Vi har höga förväntningar på Frontex, sade Johansson.

Hans Leijtens, militär av generallöjtnants rang, har haft en rad toppjobb i nederländsk administration, bland annat chef för gendarmeriet och skatteverket. Pekade ut tre huvuduppgifter: återställa tillit till byrån, modernisera verksamheten och få konkreta resultat.

Han lovade även större insyn och öppenhet i organisationens arbete.

– Transparens är grunden till allt. Vi måste berätta och visa vad vi gör. Vi kommer bli väldigt öppna och transparenta i hur vi arbetar och samarbetar. Det kommer inte finnas något att förborga, sade Leijtens.

På en fråga om Frontex nu kommer sluta upp med olagliga avvisningar av migranter som kommer till EU:s yttre gräns.

– Jag är ansvarig för att min personal inte deltar i några pushbacks. Det är helt klart, sade Hans Leijtens som tillträder sitt uppdrag den första mars.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret