Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke (MP).

Debatt: Sveriges och EU:s vägval – överge asylrätten eller agera i solidaritet

Alice Bah Kuhnke (MP) 31 januari 2023

Nu förhandlas den migrationspolitik i EU som ska gäller i decennier framöver. Kommer vi att bygga högre murar och urholka asylrätten som det svenska ordförandeskapet vill? Eller kommer vi att välja att agera i solidaritet och bygga en långsiktig hållbar migrationspolitik som garanterar var persons rättighet att söka skydd? Jag vet vilken sida av historien jag vill stå på. Det skriver Europaparlamentariker  Alice Bah Kuhnke (MP).

Just nu är det fler människor på flykt än någonsin förut. Krig, kriser och naturkatastrofer orsakade av våra utsläpp tvingar människor att lämna sina hem och ge sig ut på farofyllda resor för att söka skydd. Under förra året dog minst 1953 människor på medelhavet när de försökte ta sig till EU. Hittills i år har 33 människor, inklusive barn, dött. Det är den sorgliga verklighet som just nu råder. 

Under måndagens utfrågning av Sveriges migrationsminister i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter blev det tydligt att regeringen, som under våren kommer vara ordförande i EU:s ministerråd, ämnar driva en migrationspolitik som urholkar asylrätten och bygger högre murar.

Regeringen , Sverigedemokraterna och Tomas Tobé

Sedan regeringsskiftet har Sverigedemokraternas inflytande på migrationspolitiken blivit smärtsamt tydligt. Så sent som förra veckan stod vår migrationsminister tillsammans med sin bundsförvant, Sverigedemokraternas företrädare, och lanserade en kampanj med målet att hindra människor från att komma till Sverige. En direkt kopia av Jimmie Åkessons egna resor till gränsen mellan Turkiet och Grekland, där han delade ut flygblad med budskap om att Sverige är fullt, till desperata människor på flykt. 

Men den migrationspolitik som regeringen driver kan inte bara skyllas på Sverigedemokraternas inflytande. I Europaparlamentet har migrationsministerns moderata partikollega Tomas Tobé skamlöst drivit på för att människor på flykt, inklusive barn, ska kunna fängslas när de kommer till EU och att de rättigheter som gäller i dag inte längre ska omfatta dem. Sveriges regering bedriver med andra ord såväl en svensk som en europeisk migrationspolitik, som urholkar både asylrätten och barns rättigheter, också helt utan hjälp från Sverigedemokraterna. 

Deras lösning på att människor på flykt söker skydd i EU verkar stavas högre murar. Både fysiska murar på europeisk mark, men också byråkratiska murar genom att betala länder som Libyen och Turkiet för att de ska förhindra att människor ens tar sig till EU:s yttre gränser. 

Fördubblat antalet flyktingar

Samtidigt vet vi att antalet människor på flykt har fördubblats sedan 2011. Givet de eskalerande klimatförändringarna som kommer att leda till fler kriser och sinande resurser kan vi tyvärr förvänta oss att än fler människor kommer tvingas att fly i framtiden. Det är den verklighet som väntar. 

Därför är denna vår oerhört viktig. Det är nu som den migrationspolitik som kommer gälla i decennier framöver kommer att förhandlas. 

Kommer vi låtsas att världen utanför EU, och att det lidande vi i vår del av världen har orsakat, inte finns? Kommer vi bygga högre murar och helt överge asylrätten? Eller kommer vi att välja att agera i solidaritet, ta vårt ansvar och bygga en långsiktig hållbar migrationspolitik som bygger på var persons rättighet att söka skydd? Jag vet vilken sida av historien jag vill stå på. 

Men nu är det Sveriges regering som sitter med ordförandeklubban, och ska man lyssna och tro på migrationsministerns ord i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter är det högre murar och urholkad asylrätt som väntar. 

Alice Bah Kuhnke (MP),
Europaparlamentariker och ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret