Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal. Arkivbild.

Ukrainas ambitiösa EU-plan: Medlem om två år

BRYSSEL 30 januari 2023

Den ukrainske premiärministern Denys Sjmyhal vill att landet går med i EU senast 2025.

Ukraina ansökte kort efter den ryska invasionen för snart ett år sedan om medlemskap i EU. I rekordfart beviljades landet så kallad kandidatstatus som öppnar för formella medlemskapsförhandlingar. På fredag håller EU och Ukraina ett toppmöte i Kiev.  Inför mötet pratade landets premiärminister Denys Sjmyhal med Politico om läget.

– Vi har en mycket ambitiös plan att gå med i EU inom de kommande två åren, sade Sjmyhal.

Han förväntar sig att Ukraina i år kan inleda de första stegen i förhandlingarna om medlemskap.

Det nuvarande rekordet i att gå från att ansöka om EU-medlemskap till att faktiskt gå med i unionen innehar Finland på två år och nio månader. För länder som Rumänien, Kroatien och Bulgarien tog det mer än tio år. Nordmakedonien har väntat i närmare 19 år på att få gå med i EU.

Europaportalens stora jämförelse i grundläggande förutsättningar för medlemskap som demokrati och ekonomi visar att Ukraina ligger tydlig efter andra kandidatländer och nuvarande medlemsländer.

Hoppas på framsteg vid toppmöte

Premiärminister Denys Sjmyhal hoppas vid fredagens toppmöte med EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel på ”väsentliga framsteg” i frågor som att ge ukrainska industrivaror viseringsfrihet, förlängning av EU:s ettåriga stopp för importtullar på ukrainska varor och att låta Ukraina omfattas av EU:s roaminglag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret