Parlamentsutskott vill se en ny asylpolitik i EU
BRYSSEL 28 mars 2023EU-parlamentet är på väg att lämna det interna dödläget i migrationsfrågan bakom sig och gör sig redo att möta EU-ländernas regeringar i slutförhandlingar. EU-parlamentariker Tomas Tobé är nöjd efter dagens omröstningar.
– En historisk överenskommelse, säger han.
På tisdagen röstade EU-parlamentets ansvariga utskott igenom fyra förslag som de vill ska ingå i EU:s asyl- och migrationspaket. Ett av kompromissförslagen gäller ansvarsfördelning av flyktingar och migranter mellan medlemsländerna, där EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) är huvudförhandlare. Förslaget antogs med röstsiffrorna 47 röster mot 17 och en nedlagd.
Med Tomas Tobés förslag lämnar utskottet parlamentets tidigare ståndpunkt om obligatorisk fördelning av migranter. I stället ska EU:s medlemsländer själva få välja hur de vill bidra, samtidigt som regeln att asylsökande måste söka i det första EU-land de kommer till blir kvar.
Tomas Tobé tror att utskottets position innebär att förslaget kan accepteras av medlemsländerna i de slutförhandlingar som väntas börja senare i år.
– Det är en historisk överenskommelse som skapar möjlighet att nu också bli överens med EU:s medlemsländer, sade Tomas Tobé till Europaportalen efter omröstningen.
EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) har tidigare varit kritisk till Tomas Tobés kompromissförslag, men röstade nu ja efter att förslaget förhandlats.
– Vi har lyckats brotta ner Tobés och taggtrådshögerns idéer. Vi har fått in ett vidgat familjeåterföreningsbegrepp och vi har lyckats stoppa att man kan byta bistånd mot migration och använda de mest utsatta som en handlingsvara, sade hon.
EU-parlamentariker Malin Björk (V) är dock fortsatt kritisk till utskottsförslaget och önskar att man stannat kvar vid parlamentets tidigare linje om obligatorisk omfördelning. Hon är orolig för vad som kommer hända vid slutförhandlingarna.
– Med Meloni, Erdogan och Kristersson så kan det här sluta med total högernationalistisk dystopi, sade Björk.
Idén om obligatorisk omfördelning av migranter finns dock fortfarande kvar till viss del, men i ett eget förslag som innebär att obligatorisk omfördelning kan ske i en krissituation. Malin Björk är positiv till det förslaget, men det kan vara svårt att få igenom det i rådet.
– Jag utgår från att rådet kommer ha en annan position i den lagstiftningsdelen, sade Tomas Tobé.
Sverigedemokraternas Europarlamentariker Charlie Weimers tar avstånd från samtliga av utskottets nya förslag.
– Utskottets vänsterlutande majoritet har gjort Ylva Johanssons förslag till en asyl- och migrationspakt för EU än värre. Nu läggs grunden för en dyr omfördelning av migranter samtidigt som grundproblemet, det ökande migrationstrycket mot Europa, inte adresseras. Pakten kommer istället skapa fler incitament för att migrera till Europa, säger han i ett uttalande till Europaportalen.
När Europaparlamentet möts i Strasbourg 17-20 april föreslås att utskottets uppfattning blir parlamentets, vilket sannolikt går igenom.