Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De enskilt största nationaliteterna som fick asyl i EU under 2022 var syrier, afghaner och venezuelaner. Arkivibild.

Tydlig ökning av personer som får asyl i EU – mindre i Sverige

BRYSSEL 28 april 2023

För andra året i rad gav Sverige färre personer asyl än EU-snittet. I EU ökade antalet beviljade asylansökningar med 40 procent medan ökningen i Sverige var knappt tio procent jämfört med 2021.

Sverige beviljade under 2022 knapp 5 800 personers asylansökan, visar uppgifter från Eurostat. I till befolkningsstorleken är det mindre än EU-snittet vilket är andra året på rad som det sker. Tidigare år, inte minst i samband den så kallade flyktingkrisen 2015–2016, låg Sverige långt över genomsnittet bland medlemsländerna i att ge människor skydd.

Jämfört med övriga EU-länder ligger Sverige på plats 14 när det gäller beviljade asylansökning i förhållande till antal invånare. Österrike i topp gav mer än fyra gånger så många personer asyl som Sverige. Ungern intar alltjämt sistaplatsen i EU när de gäller att ge skydd till människor. (Artikeln fortsätter nedanför grafiken.)

I Sverige fick mer än dubbelt så många avslag som fick sin asylansökan godkänd: 12 590 avvisade och 5 750 beviljade – det näst lägsta antalet så långt tillbaka Eurostats statistik sträcker sig.

Totalt gav EU-länderna 850 620 besked om 850 620 asylansökningar. Av dessa beviljades 384 245 medan resterande 466 375 fick avslag. Antalet positiva asylbesked var en stor ökning jämfört med 2021 och det tredje högst sedan bok började föras.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret