Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Dött lopp i spanska valet

BRYSSEL 24 juli 2023

Både högern och vänstern ser sig som vinnare i det spanska nyvalet men inget block har en tydlig majoritet för att bilda regering.

Största parti i söndagens parlamentsval blev konservativa PP med en tredjedel av rösterna. Två med några procentenheter mindre stöd blev nuvarande regeringsparti, socialdemokratiska PSOE.

– Som kandidat i det parti som fick flest röster anser jag det vara min skyldighet att leda förhandlingarna från första stund och försöka leda landet, sade Alberto Núñez Feijóo, ledare för PP på valkvällen.

Inget av de båda partierna har dock tillräckligt stöd för att bilda regeringen. Nationalistiska Vox var valets stora förlorare och tappade 19 av sina tidigare 52 mandat i det spanska underhuset. För majoritet krävs 176 ledamöter. Vox och PP har tillsammans 169 platser.

För premiärminister Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE, gick det bättre än opinionsundersökningar inför valet pekat på.

– Det reaktionära blocket har misslyckats, sade Sánchez men hänvisning till PP och Vox.

Fjärde störst blev den nybildade vänsterkoalitionen Sumar. Övriga – och för de kommande regeringsförhandlingarna avgörande mandaten – gick till främst katalanska och baskiska partier.

Det nya spanska parlamentet svärs in den 17 augusti. Därefter väntas spanske kungen Felipe VI sammankalla partiledarna för att utröna vem som har störst möjligheter att bilda regering. Om regeringsbildningen misslyckas väntas nyval.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret