Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel talar inför FN:s generalförsamling.

EU-topp: Tre förslag på reform av FN

BRYSSEL 22 september 2023

Europeiska rådets ordförande Charles Michel vill begränsa vetorätten, få med fler länder i säkerhetsrådet och öka internationella organisationers närvaro i FN. – Vetorätten i dess nuvarande form är föremål för missbruk, sade Charles Michel.

Charles Michel, som representerar EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet, talade i går torsdag inför FN:s generalsamling och förde fram tre förslag på reformer för att göra organisationen mer handlingskraftig.

– Vetorätten i dess nuvarande form är föremål för missbruk. Den gör [säkerhets-]rådet maktlöst. En permanent medlem av säkerhetsrådet kan flagrant bryta mot stadgan och mot internationell rätt. Det faktum att landet har vetorätt mot sanktioner mot sig självt är ännu mer chockerande, sade Charles Michel med syftning på Ryssland.

Han pekade på att FN-stadgan föreskriver att en medlem i säkerhetsrådet bör avstå från att rösta när ärendet gäller medlemmen i frågan. Michel sade även att EU står bakom det fransk-mexikanska initiativet att begränsa vetorätten när det gäller fall av massövergrepp.

Michels andra förslag är att öka antalet platser i säkerhetsrådet från dagens 15 länder (de 5 permanenta medlemsländerna och 10 länder på tvåårsmandat). Enligt honom är stora delar av världen utan representanter.

– Säkerhetsrådet speglar inte dagens värld. Det finns 60 länder som ännu aldrig har haft en plats i säkerhetsrådet. Säkerhetsrådets brist på representation underminerar dess legitimitet.

Det tredje förslaget är att låta internationella regionala organisationer som EU, Afrikanska unionen och Sydostasiatiska nationers förbund, ASEAN, få en större roll i FN-samarbetet.

– Att inkludera dem skulle skapa en god cirkel. Det skulle uppmuntra regionala organisationer att samarbeta mer och bättre med varandra, vilket skulle bidra till deras egen stabilitet. Och deras stabiliserande inflytande skulle stärkas ytterligare i det multilaterala samarbetet, sade Charles Michel.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret