Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde under en tidigare utfrågning i EU-parlamentets ekonomiutskott. Arkivbild.

Lagarde: Vi håller kvar räntan så länge som behövs

BRYSSEL 25 september 2023

ECB-chefen Christine Lagarde anser att senaste räntehöjningen behövdes för att få ned inflationen i euroländerna. Först om två år väntas inflationen vara nere på önskad nivå.

Europeiska centralbanken höjde för två veckor sedan sina tre viktigaste styrräntor med 0,25 procentenheter i syfte att bekämpa den höga inflationen. Centralbankschefen Christine Lagarde utfrågades på måndagen i EU-parlamentets ekonomiutskott.

– Vi anser att våra räntor har nått nivåer som, om de bibehålls under en tillräckligt lång tid, kommer att ge ett betydande bidrag till att inflationen i tid återgår till vårt mål, sade Lagarde.

Christine Lagarde medgav att ECB-rådet är medvetet om vilka konsekvenser räntehöjningar har för vanliga hushåll.

– Vi har i åtanke vilken smärta det orsakar, vilket lidande som finns. Vi vet att runt 30 procent av hushållen i medlemsländerna har rörliga räntor på sina huslån. Vi vet också att priset på energi […] också väger tungt på låginkomsthushållen. Men vi vet också att det är vår plikt att få ned inflationen till målet inom rimlig tid. Ju snabbare det sker, desto stabilare blir priserna och desto mindre smärtsamt blir det längre fram, sade Christine Lagarde.

Inflationen i euroländerna, som varierar mellan länderna, hade i augusti minskat till ett genomsnitt på 5,2 procent efter att förra hösten nått rekordnivåer. Lagarde pekade på den nedåtgående trenden för inflationen men ansåg att nivån alltjämt är för hög. Först 2025 räknar ECB med att inflationen kommer nå centralbankens mål på 2 procent.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret