Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s ekonomikommissionär, den italienske socialdemokraten Paoli Gentiloni.

Prognos: Ekonomin i EU kyls ned

BRYSSEL 11 september 2023

Den ekonomiska tillväxten i EU väntas i år bli lägre än tidigare beräknat. Den höga inflationen har haft en större inverkan på konsumtionen än väntat och den tyska ekonomin spås krympa.

– EU:s ekonomi har tappat fart sedan i våras, sade unionens ekonomikommissionär Paolo Gentiloni när han på måndagen presenterade den ekonomiska sommarrapporten.

Den ekonomiska utsikten i EU-länderna har försämrats på de fyra månader som gått sedan den förra prognosen från kommissionen. Man reviderar ned BNP-prognosen för EU som helhet från vårens 1 till 0,8 procent i år och från 1,7 till 1,4 procent för 2024.

Tillväxten i EU under första kvartalet i år var 0,2 procent och 0 procent under andra. Svag efterfrågan i medlemsländerna är en viktig bidragande orsak till den låga ekonomiska aktiviteten.

– Stagnationen i den privata konsumtionen visar att de höga konsumentpriserna för de flesta varor och tjänster har slagit hårdare än väntat, sade Gentiloni som räknar med att den svaga tillväxten kommer att fortsätta in på nästa år.

Även riksbankernas försök att få ned den rekordhöga inflationen med höjda räntor fortsätter att lägga band på den ekonomiska aktiviteten, enligt kommissionens rapport.

Tyskland släpar efter

Kommissionen har i denna upplaga av rapporten gjort landsspecifika prognoser endast för de sex största ekonomierna. Av dem väntas Tyskland få den lägsta tillväxten i år med ett fall på 0,4 procent.

– I Tyskland var BNP under första halvåret betydligt svagare än tidigare förväntat. En nedgång i reallöner minskade ned konsumtionen samtidigt som minskad efterfrågan ledde till minskad export, sade Paolo Gentiloni.

Starkast går den spanska ekonomin.

Inflationen minskar

Den genomsnittliga inflationen i EU-länderna väntas i år minska snabbare än man räknade med i maj. Nästa år beräknas den dock bli något högre på grund av det ökade olje priset.

Mycket osäkert

Ekonomikommissionären pekade på att tillvästprognosen är omgärdad av stor osäkerhet, både av positiv och negativ karaktär. Till denna kategori hör räntehöjningarna, inflationen och omvärldsekonomin som både kan få positiva och negativa konsekvenser på tillväxten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret