Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) uppmanar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vid sitt linjetal på onsdagen fokusera på tre viktiga frågor.

Debatt: von der Leyen måste visa ledarskap i vår tids stora frågor

Heléne Fritzon (S) 12 september 2023

I årets tal om tillståndet i unionen förväntar jag mig att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen står upp för genomförandet av EU:s gröna giv, presenterar konkreta förslag för jämställdheten och betonar vikten av att vi står fortsatt enade för Ukraina. Det  skriver Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Kommer EU:s ordförande Ursula von der Leyen att ge vika för trycket från den bakåtsträvande allians av moderater och extremhöger som försöker stoppa EU:s gröna giv? Det är den stora frågan inför att hon i morgon onsdag ska hålla sitt sista tal om tillståndet i EU under den här mandatperioden.

Det är mycket oroväckande att högern i Europaparlamentet, där extremhögern får allt större inflytande, nu riktar in sina attacker mot EU:s klimat- och miljöåtgärder och försöker stoppa viktiga förslag.

Första klimatneutrala kontinenten

Jag förväntar mig därför att von der Leyen visar ledarskap och understryker sitt fortsatta stöd till EU:s gröna giv. Bakgrunden är EPP:s och Manfred Webers kampanj mot naturrestaureringslagen och minskad användning av bekämpningsmedel i jordbruket. Båda bärande delar i den gröna given.

Vi socialdemokrater har satt ett tydligt mål: EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten i världen. Det arbetet får inte avstanna. Genom att ställa om skapar vi framtidens nya, gröna jobb och blir en förebild för resten av världen.

Vi förväntar oss dessutom att Ursula von der Leyen bekräftar att EU-kommissionen inom kort kommer att presentera sitt förlag på en ny kemikalielagstiftning. Ingen ska behöva oroa sig för osynliga gifter i sin vardag. Vi måste bland annat förbjuda evighetskemikalien PFAS.

Prioritera jämställdhet

De senaste åren har jag återkommande varit besviken över den totala avsaknaden av jämställdhet i talet. I år måste rättigheterna för halva vår befolkning prioriteras, allt annat vore en skam. Utvecklingen för jämställdheten har inte bara slagit av på takten, vi ser en oroväckande tillbakagång på många håll nu.

Jag förväntar mig att von der Leyen presenterar konkreta förslag. Mitt barnbarn som precis börjat skolan ska inte behöva gå i pension innan vi når jämställdhet. I hela hennes liv ska hon ha sämre möjligheter än pojkarna i hennes klass, få lägre betalt och leva med en ökad risk att utsättas för våld. Det kan vi inte acceptera. Jag förväntar mig också att hon nämner direktivet om våld mot kvinnor och våld i nära relationer och vikten av att slutföra den lagstiftningen innan mandatperioden är slut.

Fullt stöd till Ukraina

Rysslands krig mot Ukrainas folk har pågått i över ett och ett halvt år nu. Det är absolut nödvändigt att EU fortsätter att stå enade och ge vårt fulla stöd till Ukraina. Vi måste också redan nu börja planera för återuppbyggnaden av ett fritt och hållbart Ukraina, som tar konkreta steg mot ett framtida EU-medlemskap.

Vi Socialdemokrater var tydliga när vi accepterade Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen, EU ska ta ledningen i den gröna omställningen och jämställdheten måste öka. Det förväntar jag mig att hon fortsätter leverera på fram till valet.

Heléne Fritzon
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret