Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel vill samla EU-länderna bakom en gemensam linje. Arkivbild.

Komplex Hamaskonflikt tvingar fram extra EU-toppmöte

BRYSSEL 16 oktober 2023

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sammankallar ett extrainsatt EU-toppmöte för EU-ländernas ledare med anledning av händelseutvecklingen i Mellanöstern. Samtidigt lovar EU tredubbla det humanitära biståndet till Palestina.

”Denna konflikt har många konsekvenser även för EU. Det är av största vikt att Europeiska rådet […] fastställer [sin] gemensamma ståndpunkt och en tydlig enhetlig handlingslinje som återspeglar komplexiteten i den situation som håller på att utvecklas”, skriver Charles Michel i sin inbjudan till medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel varnar i sitt brev till ledarna bland annat för konsekvenser i medlemsländerna.

”Om vi inte är försiktiga kan det förvärra spänningarna mellan olika samhällen och ge näring åt extremism”, skriver Michel.

Han ser även en risk att konflikten i Israel och Palestina kan leda till nya flyktingströmmar till Europa.

Toppmötet äger rum på tisdag kväll och sker digitalt.

50 miljoner extra i EU-bistånd

Parallellt meddelade EU-kommissionen på lördagen att man tredubblar unionens humanitära stöd till Gaza till över 75 miljoner euro.

– Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med FN och dess organ för att se till att detta bistånd når de behövande på Gazaremsan, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret