Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU behöver försöka dämpa konflikter i Europa som jäser med anledning av krisen i Mellanöstern, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel på tisdagskvällen .

EU:s toppmöte: Civila måste skyddas och gisslan släppas

18 oktober 2023

EU:s medlemsstater är eniga om att civila ska skyddas och att internationell rätt måste gälla i konflikten mellan Hamas och Israel. Det framkom efter Europeiska rådets extramöte på tisdagen.

Rådets ordförande Charles Michel betonade  på tisdagskvällen, efter stats- och regeringschefernas virtuella krismöte, att det är av yttersta vikt att EU:s länder  nu står enade inför den dramatiska utvecklingen i Mellanöstern, som inleddes efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober.

Alla 27 medlemmar, sade han, intygade på  sammanträdet att de står bakom rådets uttalande från i söndags, där EU:s positioner beskrivs.

Å ena sidan, uppgav Charles Michel, fördömer EU Hamas terrorattacker mot Israel och kräver att gisslans släpps omedelbart, å andra sidan upprepade han att unionens ståndpunkt är att Israel har rätt att försvara sig – men att det måste ske ”inom ramen för internationell och humanitär rätt” och att civila måste skyddas.

I likhet med EU:s utrikeschef Josep Borrell uppgav även han, att Israels blockad av vatten, el och mat till Gaza ”inte är i linje med internationell rätt”.

Såväl Charles Michel som EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen underströk att EU försöker förmå Egypten att öppna gränsövergången mellan Gaza och Egypten för att släppa in humanitär hjälp till den nödställda befolkningen.

Samtidigt vägrar Egypten att släppa in flyktingar från Gaza. Det har enligt Charles Michel en koppling till att Egypten tagit emot många flyktingar tidigare och nu inte vill försämra utsikterna att nå en tvåstatslösning framöver.  

– Det är väldigt tydligt att de inte kommer att låta Gazabor att lämna Gaza, sade Charles Michel.

Gränsen kan dock snart, enligt EU:s ledare, komma att öppnas för européer och andra länders medborgare som vill evakuera från Gazaremsan.

Även EU:s stats– och regeringschefer vill åstadkomma en tvåstatslösning och i nuläget arbetar man för att undvika en regional eskalering av stridigheterna. Man ska också  utvärdera krigets påverkan på grannländerna - och inte bara på Egypten - utan också konsekvenserna för Libanon och Jordanien.

Samtidigt, påpekade Charles Michel, behöver EU-länderna av säkerhetsskäl nu även arbeta för att minska spänningar och dämpa konflikter i Europa som kan blossa upp med anledning av utvecklingen i Mellanöstern och att bekämpa hatspråk, antisemitism, rasism och islamofobi. 

Han nämnde också risken för att Ryssland kan vilja komma att exploatera situationen i Mellanöstern via olika narrativ.

Den enda regeringschef som uppges ha uteblivit från det extrainsatta toppmötet på tisdagen var Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som i stället var på besök i Kina och då skakade hand med Rysslands ledare Vladimir Putin.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret