Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU:s handelsavtal nu värda över två biljoner euro

BRYSSEL 16 november 2023

EU:s varuhandel med de 74 länder unionen har frihandelsavtal med har för första gången överstigit ett värde på två biljoner euro.

EU har 42 frihandelsavtal med 74 länder utanför unionen. Under 2022 uppgick värdet på handeln med varor till 2,4 biljoner euro, motsvarande över 27 biljoner kronor. Det framår av EU-kommissionens senaste rapport över handelspolitiken. Den summa utgör nästan hälften – 44 procent – av det totala värdet på EU:s utrikeshandel.

Av de länder som EU har frihandelsavtal med stod Storbritannien, Schweiz, Norge och Turkiet för den största varuhandeln. Med EU:s två största handelsparter – USA och Kina – finns inga frihandelsavtal.

Handel med tjänster

För tjänstesektorn finns bara uppgifter från 2021 då värdet uppgick till 901 miljarder euro i handel med de länder som EU har frihandelsavtal med. Också detta är närmare hälften – 46 procent – av den totala tjänsteimport och -exporten. Storbritannien är den överlägset viktigaste frihandelspartnern för EU när det gäller tjänster.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret