Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Tobias Billström och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Natomötes första dag, i dag tisdag.

Utrikesminister Billström vädjar åter om Natomedlemskap – "viktigt och angeläget"

BRYSSEL 28 november 2023

Natochefen Jens Stoltenberg hade hoppats kunna välkomna Sverige som det 32:a medlemslandet under veckans Natomöte, men icke. I stället får utrikesminister Tobias Billström återigen möta Turkiets utrikesminister för att understryka det svenska Natomedlemskapets betydelse för Sverige och försvarsalliansens medlemmar.   – Det är viktigt att Sverige blir fullvärdig medlem av Nato, säger utrikesminister Tobias Billström.

De 31 Natoländernas utrikesministrar träffas i dag och i morgon onsdag på försvarsalliansens huvudkvarter i Bryssel. På dagordningen står det ryska kriget mot Ukraina.

– Vi ser intensiva stridigheter längs frontlinjen och vi har sett vågor av drönarattacker mot ukrainska städer. Vi måste vara beredda på fler strider och även fler flyg- och missilattacker mot ukrainska städer, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in på mötet på tisdagsförmiddagen.

Han välkomnade de tyska och nederländska beskeden att avsätta ytterligare totalt tio miljarder euro till Ukraina.

– Utmaningen nu är att vi måste upprätthålla stödet [till Ukraina]. sade Stoltenberg.

I morgon onsdag deltar även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba för första gången i det nya format som man enades om tidigare i år.

Hade hoppats på välkomnande av Sverige

Stoltenberg hade hoppats att ratificeringsprocessen av det svenska Natomedlemskapet hade varit klar inför veckans möte så att Sverige hade kunnat välkomnas som fullvärdig medlem.

– Detta har inte skett. Den goda nyheten är att president Erdoğan har överlämnat handlingarna för ratificering till det turkiska parlamentet och jag förväntar mig att parlamentet kommer att slutföra sina diskussioner och komma fram till ett beslut så snart som möjligt, sade Stoltenberg.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) hade samma förhoppning om att Ungern och Turkiet skulle varit klara med ratificeringen.

– Vi har det allvarligaste säkerhetsläget sen andra världskriget och också naturligtvis ett krig i vårt närområde. Så det är viktigt och angeläget att det här sker och att Sverige kan delta i de här mötena som medlem fullt ut, sade Billström på väg in på Nato-mötet.

Han ska senare under tisdagen träffa sin turkiske motsvarighet Hakan Fidan i ett enskilt möte. Billström kommer då att säga att Sverige gjort sin del av uppgörelsen och att regeringen räknar med att det turkiska parlamentet slutför ratificeringsprocessen.

Kina, Mellanöstern och västra Balkan

Utrikesministrarna ska även diskutera utvecklingen i Mellanöstern. Generalsekreterare Stoltenberg välkomnade förlängningen av vapenvilan mellan Israel och Hamas.

På dagordningen står även relationen till Kina och utvecklingen på västra Balkan.

– Vi har sett ökade spänningar och inflammatorisk retorik i Bosnien-Hercegovina. Vi har sett några allvarliga våldsincidenter i Kosovo, däribland en attack mot Natos fredsbevarande styrkor, sade Jens Stoltenberg som tillade att Nato är redo att göra det som krävs för att garantera stabilitet i regionen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret