Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kommissionärerna Věra Jourová och Margaritis Schinas presenterade på onsdagen nya åtgärder för att bekämpa hatbrotten i Europa.

EU-kommissionen: Bekämpa hatbrotten – ”enorma problem på nätet”

STOCKHOLM 6 december 2023

För att undvika en dramatisk eskalering av hatbrotten i Europa, som nu särskilt drabbar judar och muslimer, vill EU-kommissionen bland annat se ökat skydd för offentliga platser, synagogor och moskéer. Sedan tidigare har man även inlett en granskning av sociala medier. 

 – Det dagens meddelande handlar om är att bekämpa alla former av hat som vi ser, mot judar, mot muslimer,sade Věra Jourová, EU:s kommissionär för rättsliga frågor, när hon på onsdagen presenterade ett nytt så kallat meddelande från kommissionen.

Med på presskonferensen i Bryssel var även kommissionens vice ordförande med särskilt ansvar för säkerhet Margaritis Schinas. Han beskrev den polariserade situationen i Europa som väldigt bekymmersam, med allt fler attacker mot religiösa byggnader.

– Nu handlar det om att undvika en eskalering i Europa, sade han och uppgav att kommissionen "aktiverar allt man kan för att inte situationen ska gå från oroande till dramatisk”.

Bland annat kommer man nu att stärka skyddet av offentliga platser, inklusive synagogor och moskéer, med hjälp av nära 350 miljoner kronor. Insatser som skulle ske 2024 via EU:s interna säkerhetsfond, flyttas fram till 2023, enligt kommissionen.

"Vi kommer inte att tveka"

EU granskar redan om större plattformar och internettjänster innehåller olagligt innehåll som kan utgöra hatbrott eller desinformation, vilket digitala företag som är verksamma i EU enligt en ny lag, kan hållas ansvariga för sedan oktober.

Flera plattformar, som X och Tiktok, har redan fått brev efter att kommissionen observerat och säkrat bevis för att dessa inte tagit bort olagligt innehåll. 

  –Vi kommer inte att tveka att använda den lagstiftning som nu är i kraft , sade Věra Jourov, och påminde om att bolag kan tvingas betala 6 procent av sin globala omsättning om reglerna inte följs. Eller så kan de om brotten upprepas, varnade hon, bli nedstängda  av EU-domstolen.

Fler ska granskas

Granskningen av internetjättarna inleddes tidigare i höstas och kommer, enligt Věra Jourová, att i februari utvidgas till att också omfatta mindre online-plattformar.

Konflikten i Mellanöstern aktualiserar, enligt kommissionärerna, också de nya regler som tvingar plattformar att ta bort terrorbudskap inom en timme efter upptäckt.

– Vi har redan sett över hundra fall sedan de trädde i kraft. Och nu senast har Tyskland begärt att ett terrorbudskap från Hamas ska tas bort från kanalen Telegram, uppgav Margaritis Schinas, som beskrev läget som att EU står inför ”enorma problem på nätet”.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret