Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Evin Incir (S) och Johan Nissinen (SD). Arkivbild.

På parlamentets dagordning: råmaterial, hälsodata och frukostdirektiv

BRYSSEL 8 december 2023

EU-parlamentet röstar i nästa vecka om åtgärder för att trygga tillgången på viktiga råmaterial, nya regler om att göra det lättare att dela patientuppgifter mellan medlemsländerna och flera så kallade frukostdirektiv.

I nästa vecka ska EU-parlamentet formellt godkänna en preliminär överenskommelse med medlemsländerna om ett nytt förslag som ska säkra tillgången till viktiga råvaror som behövs i gröna omställningen, digitalisering, rymd och försvar. Totalt rör det sig om 34 viktiga råmaterial varav 17 anses vara av strategisk vikt för EU. Många av dem kommer i det närmaste uteslutande från Kina.

– Den är väldigt viktig för vi har alla sett hur problematisk det var nu när Europa var beroende av gas från Ryssland. Vi måste också ha en situation där vi inte är lika beroende av Kina, sade EU-parlamentariker Johan Nissinen (SD) under en pressträff på fredagen.

Enligt överenskommelsen ska bland annat tillståndsprocesser för utvidning bli enklare och skyndas på.

Svensk kritik mot EU-parlaments valplaner

Under plenarsessionen ska ledamöterna även rösta om sina önskningar på upplägg inför nästa års EU-parlamentsval. De vill se en tydlig överenskommelse om att de toppkandidater de väljer ut sedan faktiskt nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Från svenskt håll är de allra flesta ledamöter mot en sådan förändring.

– Vi har inte ett federalt Europa och det är inte dit vi ska gå. Vi behöver inte en EU-president utan vi har en ordförande för EU-kommissionen, sade den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evin Incir.

Sverigedemokraternas Johan Nissinen instämde i kritiken.

– Vi ska inte ha ett system som börjar likna USA för vi är inte som USA. Vi ska bevara att vi är Europa helt enkelt, sade Nissinen.

Frukostdirektiv

Parlamentarikerna ska även rösta om sin ståndpunkt i förslaget om ett europeiskt hälsodataområde där det ska bli lättare att dela hälsodata mellan medlemsländerna och för patienter att få tillgång till exempelvis resultat och recept.

De ska vidare försöka enas om en gemensam hållning i de så kallade frukostdirektiven som rör livsmedel som honung, sylt, gelé och frukt. Ledamöterna väntas bland annat kräva att alla ursprungsländer där honung har skördats ska anges på förpackningen i storleksordning och att den minsta mängden frukt som finns i sylter och geléer ska ökas.

Prisutdelning och minikärnreaktorer

I nästa vecka delar EU-parlamentet ut sitt Sacharovpris postumt till Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, liv, frihet” i Iran.

– Det är enormt viktigt för att fortsätta sätta ljuset på den hemska situationen som kvinnor och flickor lever under än idag i Iran, sade Evin Incir.

Ledamöterna röstar om ett förslag på hur de vill att en europeisk strategi för så kallade små modulära reaktorer bör se ut. Sverigedemokraternas Johan Nissinen är positiv.

– De bra eftersom de är väldigt små. De går att sätta på olika ställen. Det behöver inte bli lika stora kraftverk som nu och om du har flera små reaktorer på olika ställen så ger det ju större säkerhet om ett verk skulle vara nere tillfälligt, sade Johan Nissinen.

På dagordningen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret