Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Användningen av sol- och vindkraft ökade kraftigt i världen 2023 – det är möjligt för jordens länder att nå FN-målet till 2030, enligt IEA.

Viktigast i veckan: Energimål inom räckhåll - svensk tillväxt slog dem alla

STOCKHOLM 13 januari 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det nya året inleddes med nyheten att FN-målet som antogs i december – att tredubbla användningen av förnybar energi, som sol, vind och bioenergi, till 2030 – kan nås om bara länderna ökar sina ansträngningar lite till. Förra året fördubblades andelen förnybar energi i världen, den högsta ökningen på trettio år sedan enligt Internationella energiorganet IEA.

Den svenska ekonomiska tillväxten sedan 2000 har slagit eurozonen med råge men även USA får se sig omsprungen vid mållinjen, enligt Teknikföretagens beräkningar. 

Det finns en öppning för att Ukraina ska få ekonomiskt stöd av EU sedan Ungern backat från sitt blanka nej vid EU-toppmötet i december. 1 februari ska frågan avgöras i ett extra EU-toppmöte.  

De ryska förlusterna i Ukraina är de största sedan andra världskriget. Enligt en brittisk prognos kan upp till 500 000 ryssar ha stupat eller skadats det kommande året räknat från 2022. Det kan jämföras med de 70 000 sovjetiska soldater som dog eller skadades i Afghanistan under tio års ockupation. 

Det kan också noteras:

… att arbetsmarknaden i EU visade sin styrka när arbetslösheten i november sjönk till 5,9 procent  – en tangerad lägstanivå sedan år 2000

… att svenska armén ska delta med 800 soldater i försvaret av Lettland när väl Natomedlemskapet är löst

… att invånarna i Storstockholm är bland de nöjdaste i Europa, med sina lokala levnadsförhållanden, jämfört med 85 andra städer.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret