Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Nya EU-regler ska göra det möjligt för industrier att tjäna pengar på att fånga upp koldioxid från luften.

Enklare EU-regler för koldioixuppfångning

BRYSSEL 21 februari 2024

Inom EU enades man på tisdagen om att göra det lättare att tjäna pengar på att fånga upp koldioxid från luften. – Det här kommer både att öka infångandet av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjligheter för intäkter för svenska bönder, skogsägare och spjutspetsföretag inom klimatomställningen, säger Europaparlamentariker Emma Wiesner till Europaportalen.

Under tisdagen nådde rådet och Europaparlamentet en informell överenskommelse, som slutligen måste godkännas, om nya klimatåtgärder för att skala upp och påskynda infångandet av koldioxid från atmosfären.

Genom att skapa en certifiering för koldioxidinfångning ska man öka viljan och vinsten för de som frivilligt fångar upp, avlägsnar och förvarar koldioxid. Industrier och markförvaltare  ska på sikt även kunna tjäna pengar på detta genom handel med kolborttagningsenheter. 

Handeln ska gälla för industrier som använder teknik för kolavlägsnande eller utvecklar produkter för långvarig kollagring, och för markförvaltare som ägnar sig åt innovativa metoder för kolodling.

Idag är den vanligaste metoden för att fånga upp koldioxid för att plantera träd, men även ny industriell teknik för att fånga upp gasen genom stora fläktar håller på att utvecklas.

– Det här kommer både att öka infångandet av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjligheter för intäkter för svenska bönder, skogsägare och spjutspetsföretag inom klimatomställningen, säger Europaparlamentariker Emma Wiesner.

Fakta:

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret