Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Miljöorganisationer rankar: Stor skillnad mellan EU-politiker

STOCKHOLM 15 april 2024

Fem europeiska klimat- och miljöorganisationer har jämfört hur samtliga Europaparlamentariker har röstat i förhållande till organisationernas rekommendationer.  Resultatet visar på stora skillnader mellan vänster och höger i politiken.

Det råder en stor skillnad mellan vänster och höger i EU-politiken när det gäller viljan att skydda Europas klimat, natur och luftkvalitet. Det hävdas i en dataanalys över Europaparlamentarikers röstande som sammanställts av fem klimat- och miljöorganisationer inför EU-valet i juni. Politiker till vänster röstar betydligt oftare efter miljöorganisationernas rekommendationer i enskilda klimat- och miljöfrågor än politiker till höger. 

–  Europa har bevisat att det kan ta tillbaka arter från randen av utrotning, städa upp floder och skydda dyrbara livsmiljöer. Opinionsundersökningar visar konsekvent att européer bryr sig om naturen och vill se den återställd, vid sidan av klimatkrisen, men om detta händer eller inte beror på vilka människor de väljer att representera dem i EU-parlamentet, säger Ariel Brunner på miljöorganisationen BirdLife Europe i ett uttalande.

  Partigrupper i EU-parlamentet   Miljöranking 0-100
  De gröna (MP)   92
  Vänstern (V)   84
  S&D (S)   70
  Förnya Europa (L, C)   56
  EPP (M, KD)   25
  ECR (SD)   10
  ID (-)   6

KällaFem europeiska miljöorganisationers ranking 15 april 2024. Maxpoäng är 100. Rankingen bygger på hur parlamentariker röstat i förhållande till miljöorganisationernas rekommendationer åren 2019 -2024.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret