Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kandidaten Hanna Gedin (V) vill se lagändringar i EU som hindrar strejkbryteri med hjälp av utstationeringsdirektivet och att en huvudentreprenör får helhetsansvaret för en arbetsplats.

Debatt: EU-kandidat Hanna Gedin (V): Stärk arbetarnas rättigheter i EU

Hanna Gedin (V) 23 maj 2024

Teslastrejken visar det orimliga med EU-rätten där strejkrätten som finns i EU:s stadga om de mänskliga rättigheterna kan försvagas med hjälp av EU-lagen om utstationerade arbetare. Eller EU-regler som tillåter 119 underentreprenörer och inget helhetsansvar på en arbetsplats i Sundbyberg där fem arbetare dog. Alltför länge har EU prioriterat kapitalägarnas intresse. Det är hög tid att ändra på det, skriver EU-kandidaten Hanna Gedin (V).

Min svärfar gick bort alldeles för tidigt. Det var troligen asfaltångorna som besegrade honom. I hela sitt liv hade han byggt vägar i nordvästskåne, väldigt stolt över sitt yrke. Men den cancer som plågade honom är tydligt förknippad med just asfaltarbete. Några månader före sin död fick han ett knastertorrt brev från Försäkringskassan. Sjukersättningen sänktes, samhället inte hade något mer att erbjuda en cancersjuk man som han.

Klassamhället och människors dåliga villkor på jobbet är en viktig anledning till att jag en gång i tiden blev politiskt engagerad och att jag nu kandiderar för Vänsterpartiet till EU-parlamentet. 

Min svärfars mor växte upp i en statarlänga på den skånska landsbygden. De var många barn, bodde trångt och var i praktiken livegna. Men genom politiska reformer avskaffades statarsystemet 1944. Genom politiska reformer har arbetarrörelsen flera gånger lyckats flytta fram positionerna. Det vi nu ser är en backlash. I Sverige har inskränkningar skett i lagen om anställningsskydd och i strejkrätten. På EU-nivå prioriteras företags rätt till vinst i varje läge framför arbetares rätt till trygga och bra jobb. Låt mig ge några exempel:

Inför Lex Tesla i EU

Strejken bland de anställda på svenska Teslaverkstäder är ett exempel. Att facken vinner konflikten mot Elon Musks Tesla är viktigt, inte bara för de som arbetar på Tesla, utan för hela den svenska modellens fortsatta existens. Kraven på kollektivavtal ska inte kunna kringgås. Men det är vad som sker i detta nu. Trots att strejkrätten är inskriven i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna används en annan EU-lagstiftning för att påverka styrkeförhållandena på den svenska arbetsmarknaden. Strejkbrytare flygs in till svenska Tesla-verkstäder satta i konflikt, något som Dagens Arbete kunnat rapportera om. Jag menar att det inte ska vara möjligt att förstöra den svenska modellen genom att använda sig av utstationerade arbetstagare. Vänsterpartiets vallöfte är därför att göra om EU:s direktiv om utstationering av arbetstagare. Vi vill införa en Lex Tesla

Stoppa döden på Europas arbetsplatser 

I december förra året störtade en bygghiss 20 meter rakt ner i backen i Sundbyberg. Fem arbetare miste livet. Fem personer fick aldrig mer återse sina kära. På det aktuella bygget var det, enligt facket, hela 119 underentreprenörer. Det säger sig självt, att med så många underentreprenörer och inget helhetsansvaret riskerar säkerhet och trygghet att bli lidande. Men allt detta är tillåtet enligt dagens EU-regler. Nu mobiliserar den europeiska fackföreningsrörelsen för det helt rimliga kravet att begränsa antalet underentreprenörer och att huvudentreprenören ska ha ett helhetsansvar. Vänsterpartiet står självklart på fackföreningsrörelsens sida. Döden på Europas arbetsplatser måste få ett slut. 

När plattformsarbetarna organiserade sig på europanivå var det Vänsterpartiets grupp i EU-parlamentet som tydligast backade upp bakom deras krav. Den form av modernt slavarbete som det innebär att, utan försäkring, pension och till usla löner, cykla runt och leverera människors pizzor eller köra uber-bilar, hör inte hemma i något välfärdssamhälle. Vi avskaffade inte statarsystemet för 80 år sedan för att idag ersätta det med en annan form av livegenskap. Plattformsarbetarna kräver det enda rimliga, att de ska anses vara anställda och därigenom få samma rättigheter som alla andra anställda. Precis som i fajten mot Tesla, är detta en ödesfråga för den svenska modellen. För om det går att tulla på vem som anses anställd, kommer fler yrkeskategorier att vara i farozonen. Vänsterpartiet kommer att fortsätta slåss för plattformsarbetarnas rättigheter och för den svenska modellen. 

Trygga jobb en vattendelare i EU-valet
 
Människors rätt till bra och trygga jobb är en vattendelare i EU-parlamentsvalet. När den svenska regeringen för några veckor sedan, tillsammans med alla övriga medlemsländer, möttes i den belgiska staden la Hulpe, var den det bara den svenska regeringen, Österrikes regering och den europeiska arbetsgivarorganisationen som vägrade skriva under på att inriktningen för EU:s arbete de kommande åren ska vara fokus på trygga och bra jobb, bra arbetsmiljö och sociala frågor. 

Och i flera omröstningar den senaste mandatperioden röstar de svenska högerpartierna och Sverigedemokraterna emot att stärka människors rätt till trygga jobb. 

Vänsterpartiet går till val på en kraftfull och rättvis klimatpolitik som lägger fokus på stora offentliga investeringar i den gröna omställningen, på att bryta med den marknadsfundamentalism som gör att våra elräkningar är dyra, våra bostäder är få och att tågen sällan går i tid. Men vi går också till val på ett löfte om att förbättra, aldrig försämra, människors jobb och villkor. 

För mig handlar politik om just det, att göra framtiden bättre, för oss alla. I det arbetet gör sig den grundläggande konflikten mellan arbete och kapital ständigt påmind. Alltför länge har EU prioriterat kapitalägarnas intresse. Det är hög tid att ändra på det.

Falsk matematik

Min svärfar älskade Peps Perssons musik. Så jag avslutar med några rader ur Falsk Matematik: 

Ett o ett e två

Två o två e fyra

Lönerna dom e låga

Men varorna e dyra

Ska de' va så svårt att fatta

Att det e falsk matematik

Som gör den fattige så fattig

O den rike så förbannat rik

Hanna Gedin
Andranamn för Vänsterpartiet  i EU-valet 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret