Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Avslöjandet om SD:s anonyma konton på sociala medier togs upp som varnade exempel både i riksdagens partiledardebatt och i den stora valdebatten i Bryssel i veckan.

Viktigast i veckan: SD:s trollfabrik debatterades i Stockholm och Bryssel – svenskt miljardstöd till Ukraina

STOCKHOLM 25 maj 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Frågor kring SD:s trollfabrik dominerade riksdagens valdebatt med partiledarna på onsdagen. Dagen därpå, under den stora valdebatten i Bryssel, lyftes Sverigedemokraternas anonyma konton som ett varnande exempel mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och hennes eventuella planer på samarbete med ytterhögern efter EU-valet.  

Alla riksdagspartier ställde sig i veckan bakom regeringens förslag att inrätta ett treårigt svenskt militärt stöd på sammanlagt 75 miljarder kronor till Ukraina. Samtidigt tog EU-länderna det formella beslutet att skänka extraordinära avkastningar på blockerade ryska pengar i EU-banker till Ukraina, motsvarande ett värde på nästan 35 miljarder kronor per år.

EU-kommissionen öppnade i veckan ett nytt ärende om misstänkt svensk försummelse att införa EU-regler i landet, denna gång i en skattefråga. Sammanlagt har EU-kommissionen 38 pågående ärenden mot Sverige, jämfört med EU-snittet på 55 ärenden per land. 

Europaportalen kan, i samarbete med Europeiska Universitetsinstitutet i Florens, som enda svenska tidning, erbjuda läsare möjligheten att jämföra sina politiska preferenser med både svenska  och andra länders partier i EU-valet. Det parti som står dig närmast finns kanske i ett annat EU-land – använd internationella valkompassen.

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar

Det kan också noteras:

… att Polen och Grekland uppmanar EU-kommissionen att föreslå ett luftförsvarssystem som täcker hela unionen. Enligt Polens premiärminister är de första reaktionerna i Bryssel positiva,

… i Slovakien och Italien, som båda styrs av populistpartier, varnas för att pressfriheten hotas när regeringarna ökar sitt direkta inflytande över ländernas public serviceföretag,

… att svenskarna vann, precis före malteserna, Eurobarometerns frågesport där tre raka sakfrågor om EU ställdes, prova själv.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret