Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-valdagen 9 juni 2024.

Viktigast i veckan: Oväntat franskt drama – svenskt valdeltagande sjönk något

STOCKHOLM 15 juni 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det mest överraskande i EU-valet, och som kan få betydelse för EU, var nyvalet som den franske presidenten Emmanuel Macron utlyste efter extremhögern Nationell samlings stora men väntade framgång. Nationell samling leder med stor marginal i opinionen inför parlamentvalets första omgång om två veckor. 

Förutom att valdeltagandet sjönk med knappt två procentandelar till 53,4 procent, den näst högsta nivån, bjöd det svenska EU-valet på mindre förändringar där KD tappade ett mandat till V. Fem partier, utom M, V och C, gick emot resultaten i respektive parlamentsgrupp i EU. S och L gick framåt medan deras grupper i Europaparlamentet backade. SD och KD backade medan deras grupper gick fram. Inga personskryssväljare lyckades rubba partilistornas rangordning.

Det kan ha börjat röra sig i den svenska eurofrågan sedan jasidan stärkts i veckans stora SCB-mätning. Nej-sidan har fortsatt ett tydligt övertag men har förlorat majoriteten efter 14 år på tronen.

Det kan man dock inte säga om en av nej-sidans främsta företrädare Jonas Sjöstedt (V), som i veckan blev den EU-politiker som sammanlagt fått allra flest personkryss genom tiderna.

Det kan också noteras:

… att redan på måndag kan EU:s stats- och regeringschefer bli överens om vilka personer de vill se på de politiska EU-toppjobben de kommande fem åren. Det i alla fall om man läser mellan rader i vad statsminister Ulf Kristersson (M) sade på fredagens EU-nämnd, 

… att medborgarnas förtroende för domstolars oberoende stärkts något i Sverige och landet hamnar på fjärde plats i EU över störts domstolsförtroende,

…att USA och Ukraina enats om ett tio år långt säkerhetssamarbete.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret