Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Vänstern störst i franska valet – svåra regeringsförhandlingar väntar

BRYSSEL 8 juli 2024

Efter söndagens överraskande framgångar för vänster- och mittenpartier i det franska nyvalets andra omgång väntar komplicerade regeringsförhandlingar.

De flesta opinionsundersökningar hade inför söndagens andra omgång i det franska nyvalet förutspått en seger för högerextrema Nationell samling. Istället blev vänsteralliansen Nya Folkfronten med bland annat kommunister, socialister och gröna störst följt av president Emmanuel Macrons mittenkoalition. Först på tredje plats kom Nationell samling. Detta trots att partiet fick störst andel röster. De två allianserna av mitten- respektive vänsterpartier hade gått samman i ett röstsamarbete för att se till att så få ledamöter från Nationell samling som möjligt fick plats i nationalförsamlingen.

Nationell samlings förgrundsgestalt Marine Le Pen pekade på att partiet fördubblade antalet ledamöter i den franska nationalförsamlingen på bekostnad av mitten- och vänsterpartier.

"Tidvattnet fortsätter att stiga och vår seger har i dag bara skjutits upp", twittrade Le Pen.

Ingen egen majoritet

Ingen av partikonstellationerna får dock egen majoritet i nationalförsamlingen som samlar 577 ledamöter vilket hör till ovanligheterna i det franska systemet med enmansvalkretsar. Den franska extremvänsterns ledare Jean-Luc Mélenchon kräver att bli först att försöka bilda regering. Ledaren för Macrons mittenallians, Stéphane Séjourné, uteslöt dock ett samarbete med Mélenchon.

Enligt den franska författningen är det presidenten som beslutar vem som ska få första försöket att bilda regering. Denne kan dock så snart som om halvannan vecka ställas inför en misstroendeomröstning när den nya nationalförsamlingen träffas. Enligt nyhetsbyrån Reuters väntas Macron försöka locka över de gröna och socialisterna från vänsteralliansen Nya Folkfronten. Ett annat alternativ är en teknokratregering.

Först om ett år kan ett nytt nyval utlysas om ingen lyckas samla en majoritet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret