Debatt: Klimatet och välfärden kräver ett förändrat EU
17 september 2024Vänsterpartiet arbetar för ett EU som sätter klimatet, välfärden och omsorgen om människors livsvillkor först. Vi behöver bryta oss loss från idén om marknaden som universallösningen på våra samhällsutmaningar. Vi kämpar också för ett EU som står upp mot ockupationsmakter – både i Ukraina och Gaza. Det skriver Europaparlamentarikerna Jonas Sjöstedt (V) och Hanna Gedin (V).
Vi ska använda möjligheten att påverka EU i en mer hållbar riktning. Det kan exempelvis handla om att säkra medfinansiering till en utbyggd järnväg eller om att få stopp på rovfisket som hotar strömmingen i Östersjön. Allra viktigast är att få ned utsläppen som förstör klimatet och här har EU en viktig roll att spela. Det är särskilt angeläget i en tid när Sveriges regering bedriver en politik som ökar utsläppen. Sanningen är att EU:s klimatpolitik just nu är betydligt mer offensiv än vår egen regerings.
Vi köper inte högerns religiösa övertygelse om att marknaden ska fixa allt. Marknaden kommer inte att kunna lösa klimatkrisen eller se till att det byggs bra, klimatsmarta bostäder. I flera sektorer förvärrar EU denna politik ytterligare, genom att vinstmaximerande företag tillåts agera inom områden där det helt saknas förutsättningar för en fungerande marknad.
Det gäller bland annat elnäten. Med stöd i EU:s konkurrenslagstiftning har de tre största bolagen Eon, Ellevio och Vattenfall höjt avgifterna på elnäten dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisökningen i samhället. Resultatet har blivit vinstmarginaler på hutlösa 40 procent. Samma sak gäller EU:s gemensamma elmarknad, där prissättningen fungerar så att den sista sålda och dyraste kilowatten sätter priset på all el.
EU:s elmarknad är minutiöst konstruerad för att garantera maximal vinst för energibolagen, på bekostnad av vanligt folk och småföretagare. Vänsterpartiet kommer att arbeta för att EU:s konkurrensregler för marknadsdominerande bolag skärps och att det i statsstödsreglerna införs ett generellt undantag så att grundläggande samhällstjänster återigen kan erbjudas till självkostnadspris.
Vi föreslår även en Lex Tesla, som sätter stopp för Elon Musk att kunna utnyttja EU:s utstationeringsdirektiv för att flyga in strejkbrytare till bilverkstäderna i bland annat Umeå, Stockholm och Malmö. Att amerikanska miljardärer ska utnyttja utstationeringen till att runda den lagliga konflikten om kollektivavtal är inte meningen med direktivet.
Vi vill se till att gig-arbetare hos appföretagen – exempelvis taxiförare och cykelbud – ska omfattas av kollektivavtal. Techjättar med kontor i olika skatteparadis ska inte kunna tjäna pengar på att utnyttja arbetare, pressa lönerna och dumpa villkoren. Ingen arbetare ska stå rättslös på svensk arbetsmarknad.
EU:s stöd till Ukraina måste öka. Landet har folkrätten på sin sida och det finns inga ursäkter för Rysslands illegala och brutala överfall på landet. Det handlar om Ukrainas frihet, men det handlar också om möjligheterna till fred och säkerhet i hela Europa. Här finns inget utrymme för EU att vackla. Vänsterpartiet kommer i varje omröstning att stå upp för Ukrainas rätt till sitt eget territorium.
Vi anser att Sveriges regering och EU måste vara konsekventa. Även Israels illegala ockupation av palestinska områden är ett brott mot folkrätten som måste upphöra. Folkrätten gör inte skillnad på folk och folk. Det måste till en omedelbar vapenvila för att förhindra det folkmord som Israel nu utför i Gaza.
Vänsterpartiet arbetar för ett EU som står upp mot ockupationsmakter och lägger sina resurser på att förbättra livet för vanligt folk. För oss går klimatet, välfärden och omsorgen om människors livsvillkor före aktieutdelningar och företagens vinstintressen. Det är alltid grunden i Vänsterpartiets politik, såväl i Sverige som i EU.
Hanna Gedin
Ledamot i Europaparlamentet, Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt
Ledamot i Europaparlamentet, Vänsterpartiet