Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson menar att mycket av ansvaret för att stärka konkurrenskraften ligger hos medlemsländerna och inte i EU.

EU-toppmöte i Budapest: Trump och konkurrenskraft i fokus

BRYSSEL 7 november 2024

Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet samlas EU:s ledare för att diskutera framtiden för det transatlantiska samarbetet. Sveriges statsminister Ulf Kristersson manar till ökat europeiskt ansvar för säkerhet och försvar, samtidigt som konkurrenskraften står högt på agendan.

I kväll inleds ett informellt EU-toppmöte i ungerska Budapest. På torsdagskvällens middag väntas ledarna diskutera relationen till USA efter Donald Trumps valseger. Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) har Sverige sedan långt tillbaka haft goda relationer med amerikanska presidenter.

– Jag kommer göra allt jag kan för att Sverige och Sveriges regering ska ha gott samarbete även med den kommande Trump-administrationen, sade Kristersson på onsdagen när han i riksdagens EU-nämnd förankrade den svenska linje inför toppmötet.

Han menade samtidigt att EU nu måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och inte längre lita till amerikansk undsättning. Kristersson ser även risker för minskat amerikanskt engagemang i klimatfrågan såväl som i stödet till Ukraina.

– Det är inte uppenbart att USA i längden kommer tycka att det är deras uppgift att vara huvudfinansiär av militärt stöd till Ukraina, sade statsministern som anser att "flera stora länder i Europa" nu bör göra mer för att bistå Ukraina. 

Enligt Kiel Institutets senaste sammanfattning har USA gett ett militärt stöd för 57 miljarder euro medan de europeiska länderna gett motsvarande 54 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina. När det gäller det totala stödet har Europa hittills gett Ukraina 118 miljarder euro jämfört med USA:s stöd på 85 miljarder euro.  

Även Socialdemokraternas Matilda Ernkrans oroades för vad Trumpsegern kan innebära för EU och Sverige.

– Ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är det oroväckande att Trump signalerar indraget stöd till Ukraina och minskat engagemang i Nato. Det skulle få stora konsekvenser för Europas säkerhet om det skulle bli verklighet, sade Ernkrans.

Det arbetas samtidigt på ett femtonde europeiskt sanktionspaket mot Ryssland som bland annat ska förbjuda tankning av fartyg i den ryska skuggflottan och mot att tillfälligt lagra rysk olja i EU:s hamnar.

Konkurrenskraft
En viktig punkt blir den alltmer centrala frågan om att stärka konkurrenskraften i europeiska företag. Med på mötet är Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde och den tidigare italienske premiärministern Mario Draghi som författat en omfattande rapport om EU:s konkurrenskraft med förslag på flera långtgående åtgärder. Ulf Kristersson varnar för att tro att allt kan lösas på EU-nivå.

– Det finns nämligen en ganska dålig europeisk tradition att ibland skjuta viktiga reformer ifrån de egna nationella parlamenten och hoppas att EU på något mirakulöst vis ska lösa dem på ett annat sätt, sade Kristersson som vill se mer budgetdisciplin, regelminskningar och reformer av pensionssystem och arbetsmarknad.

Han menar att Sverige måste vara vaksamt så att arbetet med att stärka konkurrenskraften inte leder till fler EU-regler och gemensamma lån. Ledarna väntas anta en gemensam deklaration om konkurrenskraft som enligt Kristersson kommer vara "ganska allmänt hållen".

Matilda Ernkrans (S) krävde att statsministern på EU-mötet verkar för att få in fler skrivningar om vikten av att få fler i arbete i deklarationen, inte minst unga och kvinnor.

– En ökande arbetslöshet, ojämlikheten i dess spår, och en svajig klimatomställning riskerar att dra isär den sociala sammanhållningen, minska konkurrenskraften och tilltron till EU-samarbetet, sade Ernkrans.

Kritiserat val i Georgien
Stats- och regeringscheferna från EU-länderna kommer även diskutera det parlamentsval som nyligen hölls i Georgien där det pro-ryska regeringspartiet Georgiska drömmen hävdade seger trots kritik från internationella valobservatörer och misstanke om valfusk. Kristersson talade tidigare under onsdagen med den pro-europeiska georgiska presidenten Salomé Zurabisjvili om situationen i landet där flera massdemonstrationer mot regeringen ägt rum.

– Jag försäkrade henne om att Sverige kommer att vara en stark röst för en trovärdig
och oberoende utredning av valresultatet, sade Kristersson.

Georgien är kandidatland till EU men efter att regeringspartiet infört en rad lagar som anses odemokratiska är dörren i praktiken stängd.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret