Sverige inväntar EU-strategi för öka återvändandet efter asyl-nej
6 mars 2025Regeringen vill öka trycket på att asylsökande som fått avslag ska lämna Sverige och EU. Sverige vill därför se ett pilotprojekt med återvändandecenter utanför EU. I nästa vecka väntas EU komma med ett förslag på en strategi för återvändande.
På tisdag väntas EU-kommissionen lägga fram ett förslag om gemensam strategi för återvändande för asylsökande som fått avslag på sin ansökan.
Sverige hoppas på ett pilotprojekt kring återvändandecenter även kallade återvändandehubb för att testa metoden.
– Den här idén är inte helt ny, den har funnits ett antal år, men vi menar att den måste börja gå från ord till handling. Så man får väl pröva det [och sedan] utvärdera det, sade migrationsminister Johan Forssell (M) till Europaportalen i Bryssel på onsdagen.
Migrationsministern menar att återvändandecenter skulle kunna vara en lösning för att minska antalet personer som vistas i EU utan tillstånd.
Samtidigt är många och viktiga detaljer fortfarande oklara – bland annat var anläggningarna ska placeras, hur länge en person skulle stanna där och hur många som skulle behöva förflyttas dit. Ministern menar att en EU-lösning skulle vara mer kostnadseffektiv än nuvarande system.
– Jag tror inte alls att det behöver bli dyrare än vad det är idag. Idag sitter ju alla länder och gör det här själva. Och vi lyckas ju inte tillräckligt bra, sade Johan Forssell.
Om alla som vistas olagligt i EU ska tvingas lämna rör det sig sannolikt om miljoner människor som kan ha stannat över tid. Mellan 2019 och 2023 fick över 300 000 asylsökande avslag i första instans varje år och mellan 140 000 och drygt 200 000 fick årligen avslag på asylansökan i sista instans. Bara under 2023 uppger Eurostat att närmare 1,3 miljoner människor på olika grunder befunnits vara illegalt i EU.