Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Amsterdamfördraget | 1999

Senast uppdaterad: 30 november 2022

Amsterdamfördraget trädde i kraft 1 maj 1999 och innebar ändringar och tillägg i tidigare fördrag. Fördraget innebar att EU fick ett större inflytande i frågor som rör sysselsättning, miljö, jämställdhet, folkhälsa, konsumentfrågor, invandring och socialpolitik.

Förhandlingarna om fördraget inleddes i mars 1996 och pågick i 15 månader. Fördraget godkändes i juni 1997.

Fördraget innebar många förändringar. Bland annat beslutades att godkännande krävs från både ministerrådet och Europaparlamentet vad gäller vissa lagförslag. En annan konsekvens var att öppenhet i beslutsprocessen blev ett övergripande mål för EU, och att EU:s institutioner också fick en rättslig grund för att vidta åtgärder för bekämpning av diskriminering på grund av bland annat kön, sexuell läggning, religion och ålder.

Med Amsterdamfördraget integrerades också Schengensamarbetet i EU samtidigt som det polisiära och straffrättsliga samarbetet mellan medlemsländerna förstärktes och EU fick fler möjligheter att agera internationellt genom en mer heltäckande gemensam utrikes- och säkerhetspolitik.

Danmark och Irland folkomröstade om fördraget. Det är det hittills enda fördraget som har antagits utan ett negativt utfall från en folkomröstning.

Mer fakta

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret