Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Parlamentet delat om fördragsförändringar – många svenskarna motståndare
EU-parlamentet röstade på torsdagen om hur de vill att EU:s fördrag ska ändras. De vill bland annat införa ett tvåkammarsystem med mer makt till parlamentet, skrota flera veton för medlemsländerna, göra det möjligt för parlamentet att lägga fram lagförslag och stärka dess roll i förhandlingar om unionens flerårsbudget. De vill dessutom döpa om kommissionen till ”Europeiska verkställande myndigheten” och att det är EU-parlamentet som nominerad kandidaten till ordförandeposten. De två EU-ordförandena för Europeiska rådet och EU-kommissionen föreslås slås ihop till en "president".
Omröstningen om betänkandet visar dock att synen på frågan i EU-parlamentet är delad där 305 röstade för medan återstående 305 parlamentariker antingen röstade mot (276) eller avstod (29). Bland de svenska ledamöter som röstade var det bara Miljöpartiet och Liberalerna som stödje planen medan övriga röstade nej.
Parlamentets krav: Gör EU mer handlingskraftig
EU bör avskaffa vetorätten i utrikesfrågor för att bli mer handlingskraftig – det slog EU-parlamentet fast på torsdagen. Parlamentet uppmanar nu medlemländerna att reformera EU:s fördrag.
– Vi behöver ett paradigmskifte för att EU ska bli mer handlingskraftig, säger den tyske kristdemokraten Sven Simon.
– En fråga för folkomröstning i alla medlemsländer, säger Charlie Weimers (SD) som är kritisk.
Medborgarna ställer sig på tvären
Bilden av EU-valet är betydligt mer komplext än vad som förmedlas av medierna.
Medborgarnas vardagsliv ska underlättas i EU
Med tolv nya förslag vill kommissionen förenkla för EU-medborgare som rör sig och arbetar inom unionen
Banksystemet driver upp Sveriges skuld
När regeringen i höstas lade sin budget för 2013 spåddes att den svenska så kallade Maastrichtskulden skulle fortsätta att minska. Men nu ökar den enligt regeringens vårproposition som släpptes på måndagen. >>>