Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Xi Jinping lovar 500 miljarder till Afrika
Kina ska de kommande tre åren satsa motsvarande omkring 500 miljarder kronor i investeringar i Afrika, uppger TT/SVT. Det lovade Kinas president Xi Jinping när han på torsdagen talade inför ett 50-tal ledare för afrikanska länder. De utlovade pengarna består både av olika lånelösningar, bidrag och investeringar från kinesiska bolag. Sedan tidigare pågår en kamp mellan EU, Kina och Ryssland och andra om inflytande och allianser med afrikanska länderna.
Västafrika ny stor rutt för drogsmuggling till Europa
Delar av Västafrika håller på att bli en ny stor smuggelrutt för tunga droger till Europa, rapporterar Ekot. Mellan 2013 och 2020 beslagtogs bara 13 kilo kokain årligen i regionen, 2022 var det uppe i 1,4 ton, enligt en rapport från FN. Knarkbeslag har gjorts återkommande ute till havs, det som är nytt nu är beslagen som görs på land. I förra veckan hittades över ett ton kokain nära en gruva i Senegal.
Stoppa katastrofen i Sudan – släpp fram nödhjälpen
Med 11 miljoner människor på flykt har Sudan den största flyktingkrisen i världen som kan förvärras av en akut osäker livsmedelsförsörjning. EU kräver en omedelbar vapenvila mellan de stridande kuppmakarna som är direkt ansvariga för katastrofen och att hjälp tillåts komma fram. Med risk för att Sudan blir knutpunkt för människohandel och allmän laglöshet står även Europas säkerhet på spel. Det skriver EU-kommissionärerna Josep Borrell Fontelles och Janez Lenarčič.
Ryssland uppvaktar Afrika med gratis spannmål
Ryska sändningar av donerad spannmål kommer att börja landa i Afrika inom några dagar i Rysslands försök att stärka sitt inflytande på kontinenten, rapporterar Bloomberg.
Pressade tyska socialdemokrater kan skicka asylsökande utomlands
Tyskland vänder nu blickarna mot Afrika när det gäller att hantera ett växande antal asylsökande i det egna landet, rapporterar Euractiv. Det styrande socialdemokratiska partiet, SPD, uppges vara hårt pressat av sin liberala koalitionspartner FDP, som vill outsourca asylprocessen företrädesvis till Afrika. Partiets förslag påminner om de brittiska och danska uppläggen, som ännu inte blivit genomförda, att skicka asylsökande till Rwanda.
Enligt uppgifter till Euractiv arbetar nu de tyska socialdemokraterna med ett eget förslag. Det uppges dock riskera att krocka med den tyska inrikesministern socialdemokraten Nancy Faesers linje. Hon skrev på måndagen ett avtal med Marocko om att få skicka tillbaka asylsökande marockaner som fått avslag, i utbyte mot att Tyskland underlättar för legal migration – en väg som hon menar är bättre, rapporterar Euractiv.
EU: Afrikanska lösningar för Afrika
Afrikanska lösningar krävs för Afrika, betonar otaliga EU-länder kring den senaste tidens kuppdramatik, uppger TT/Sydsvenskan. EU är gärna med på sanktioner – men inte militärinsatser.
Uppgift: Även Mauretanien del av Qatarskandalen
Att den i EU-sammanhang ökända Qatarskandalen omfattar misstänkta mutor från Qatar och Marocko till några Europaparlamentariker är välkänt. Enligt Politico finns dock ett tredje land inblandat: Mauretanien i nordvästra Afrika. De ska enligt uppgift spenderat 200 000 euro i mutor till den italienska Europaparlamentarikern Antonio Panzeri för att få sitt skamfilade rykte om bristande mänskliga rättigheter tvättat. Mauretanien som så sent som 1981 formellt förbjudit slaveri, vilket ännu anses förekomma i praktiken, hade kritiserats av EU-parlamentet 2014 för en dödsstraffsdom mot en antislaveriaktivist när de bestämde sig för att snygga till landets anseende med hjälp av mutor. Det utmynnade senare i en internationell konferens i Mauretanien 2022 som efteråt betecknades som misslyckad i försöket att bättra på relationen till EU.
EU stoppar allt samarbete med Niger
EU har stoppat allt sitt samarbete med Niger i och med den pågående militärkuppen i landet, som störtade president Mohamed Bazoum, rapporterar Ekot. Det inkluderar EU:s samarbete kring migrationsfrågor, säger EU-kommissionens talesperson i utrikes- och säkerhetsfrågor. Efter flyktingkrisen 2015 ingick EU ett samarbete med flera afrikanska länder, bland annat Niger, där de de lokala myndigheterna får stöd i form av bistånd och investeringar för att stoppa flyktingsmugglare och ta tillbaka medborgare som nekats asyl i EU.
Afrikas ledare tomhänta efter möte med Putin
På söndagen lämnade ledare från 17 afrikanska länder Sankt Petersburg efter två dagars överläggningar med den krigsbrottsmisstänkte ryske ledaren Vladimir Putin. Få resultat kom ut av mötet, rapporterar SvD. Putin avvisade ett nytt spannmålsavtal med Ukraina och lovade istället ett antal ryska gratisleveranser. – Vi är inte här för att vädja om donationer, svarade Cyril Ramaphosa, president i Sydafrika. Bland annat ska de afrikanska länderna lagt fram en plan för att få slut på det ryska kriget i Ukraina, innehållet i planen är dock inte offentliggjort.
Putin: kommer inte gå med på spannmålsavtal
Ryssland kommer inte att gå med på det spannmålsavtal som man lämnade förra veckan igen. Det sade Rysslands president Putin på torsdagen, enligt Politico. I ett tal vid det ekonomiska och humanitära forumet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg sade Putin återigen att hans regering skulle "vägra att förlänga" spannmålsavtalet för Svarta havet, som har gjort det möjligt för 32,9 miljoner ton jordbruksprodukter att lämna Ukrainas blockerade hamnar och nå den globala marknaden. Putin anklagade västländerna för att ta emot huvuddelen av och insisterade på att Moskva istället skulle gå mot "ett mer rättvist system för resursfördelning".