Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU
Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.
von der Leyen: Så ska EU:s gröna företag stöttas
Direkta skattelättnader till företag som annars kan lockas av utländska subventioner, pengar ur existerade fonder och enklare statsstöds- och tillståndsregler är några av ingredienserna när EU tar upp kampen mot stora klimatstöd till företag i länder som USA. Frågan om ny gemensam upplåning läggs dock på framtiden.
Kommissionen vill stärka dialog mellan fack och företag
Kommissionen vill vända trenden med färre fackligt anslutna och stärka inflytanden som arbetsmarknadens parter har på nationell och EU-nivå. – Ett steg i rätt riktning, säger Therese Guovelin förste vice LO-ordförande.
Vestager varnar för orättvisa statsstöd och vill ha besked
I ett brev till EU-ländernas ansvariga ministrar varnar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager för att statliga subventioner till företag kan snedvrida konkurrens på den inre marknaden mellan de länder som likt Tyskland och Frankrike har råd att stötta sina företag, bland annat tillverkare av batterier och halvledare, med skattepengar och de länder som inte har det, rapporterar Politico. I brevet anger Vestager att Tyskland ensamt stått för 53 procent och Frankrike 24 procent av de sammanlagt 672 miljarder euro som kommissionen godkänt enligt de nya undantagsreglerna för nationella statsstöd i EU, något som Europaportalen skrivit om tidigare. Samtidigt skriver Vestager att statsstöd kan bli nödvändigt för industrins gröna omställning men det ska då ske utan att den inre marknaden äventyras. Hon föreslår därför en förstärkning av det nuvarande ekonomiska energiomställningsverktyget, kallat REPowerEU, samt bildandet av en ny EU-fond för att stötta EU-länder på “ett rättvist och jämlikt sätt". Ministrarna har till 25 januari att besvara Vestagers brev, därefter väntar ett formellt samråd för att diskutera saken.
Två migrationsfrågor får lösning i EU
Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde på torsdagen kompromisser i två av delarna i det stora paketet för en ny gemensam asyl- och migrationspolitik i EU. Det handlar dels om regler för mottagande av asylsökande för tillgång till arbetsmarknad, boende och språkinlärning, dels om kvotflyktingar. Lagarna sätter ramarna för hur människor på flykt ska tas emot i medlemsländerna, men de har inga mål på hur många som bör tas emot i varje land. Vänsterpartiets Malin Björk har varit EU-parlamentets huvudförhandlare för förslaget om kvotflyktingar där främst FN identifierar skyddsbehövande personer.
– Det känns fantastiskt att vi äntligen rott i hamn det här förslaget. Det är den enda EU-lagen som öppnar upp för en laglig och säker väg för människor som söker skydd i Europa, sade Malin Björk i ett uttalande.
Schmit varnar för urvattnat plattformsdirektiv
Samtidigt som riksdagen har svårt att enas om Sveriges linje om plattformsarbetare till torsdagens Brysselbeslut försöker arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit få regeringens öra inför det svenska EU-ordförandeskapet.
– Det är inte acceptabelt att du som plattformsarbete inte ska ha rätt till vissa sociala rättigheter, säger Nicolas Schmit.
Debatt: Svenskt ledarskap kan stärka EU:s sociala struktur
Sverige kommer att ta över EU-ordförandeskapet under en tid präglad av många utmaningar. Inte minst gäller det att se till att var och en av den sociala pelarens principer konkretiseras för alla européer – allt viktigare mot bakgrund av hög inflation och osäkerhet – och när det gäller alla medlemsländer att se till att de uppnår de sociala målen från Porto för 2030 avseende sysselsättning, utbildning och fattigdomsminskning. Det skriver Nicolas Schmit EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, inför sitt Sverigebesök.
Svårnavigerat när EU-länderna ska övervinna nya migrationsspänningar
EU:s migrationsministrar enades i fredags om att utforma ett europeiskt ramverk för att organisera mottagandet av migranter som räddats till sjöss.
– Operationer i Medelhavet och på andra håll kan inte verka under en vilda västern-situation, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas på fredagen.
Klimatet ny spricka i svensk EU-politik
Efter en lång period av relativ samstämmighet i svensk EU-politik står nu de politiska blocken delade i klimatfrågan. När partiledarna på onsdagen debatterade EU-politik fick regeringen stark kritik från oppositionen kring sin miljö- och klimatpolitik.
EU-kommissionen: Skyddet mot cyberattacker måste förstärkas
EU måste bli bättre på att skydda sig mot cyberattacker. Det anser EU-kommissionen som på torsdagen lade fram förslag på en ny cyberförsvarspolitik samt en handlingsplan för militär rörlighet.