Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU mer förberett när Trump tar över igen
”Vi vill fortsatt ha ett nära samarbete mellan Europa och USA” – det är budskapet från Bryssel och nästan alla ledare i EU-länderna, uppger Ekot. Med Trump som president förväntas Europa ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. EU gör nu historiska satsningar som var helt otänkbara för några år sedan, för att stärka sitt eget försvar och fortsätta stödja Ukraina.
EU tar strid mot Kinas patenthantering
EU-kommissionen meddelade på måndagen att man vänt sig till Världshandelsorganisationen, WTO, för att stoppa vad man anser är orättvis hantering av europeiska patent i Kina. Kinesiska domstolar har tagit sig rätten att bestämma globala licensavgifter för viktiga europeiska patent, särskilt inom telekom och 5G, utan att först få godkännande från patentägarna.
Detta tvingar europeiska företag att sänka sina avgifter världen över, vilket ger kinesiska tillverkare billigare tillgång till europeisk teknik. Om ingen lösning nås inom 60 dagar kan EU gå vidare med en rättslig process i WTO.
Ett liknande ärende pågår redan där Kina anklagas för att bötfälla företag som försöker skydda sina patenträttigheter i icke-kinesiska domstolar. Ett beslut i det fallet väntas under första kvartalet 2025.
Rysk olja genom Ukraina – nu kräver oppositionen ett stopp
Samtidigt som USA nyligen införde ytterligare sanktioner mot den ryska oljesektorn fortsätter rysk olja transporteras genom Ukraina, trots Rysslands invasion av landet. Den ukrainska oppositionen kräver nu att landet ska sluta fungera som transitland för rysk olja medan Ukrainas regering hänvisar till åtaganden gentemot mottagarländerna, rapporterar Ekot. Transitavtalet med Ryssland löper ytterligare fyra fram, de främsta mottagare av oljan är de proryska länderna Ungern och Slovakien.
Sex döda i ryska attacker mot Ukraina
Ryssland genomförde på lördagen flera attacker mot Ukraina. I huvudstaden Kiev dödades tre personer när ryska styrkor anföll med drönare och robotar tidigt på morgonen, enligt Reuters. Tre personer skadades också och flera byggnader, däribland ett köpcentrum och en tunnelbanestation, fick stora skador. Ytterligare tre personer dödades i andra attacker i södra Ukraina.
Tyskland når Natos försvarsmål
Tyskland lyckades under 2024 nå Natos mål att spendera 2 procent av landets BNP på försvar, bekräftade en regeringstalesperson på måndagen, enligt Reuters. Ökningen är en följd av Rysslands invasion av Ukraina 2022, då förbundskansler Olaf Scholz lanserade en ny försvarspolitik med en särskild fond på 100 miljarder euro för att modernisera försvaret. När denna fond tar slut 2028 kommer Tyskland behöva spendera omkring 80 miljarder euro årligen för att fortsätta nå tvåprocentsmålet. Det är betydligt mer än de 53 miljarder euro som är planerade för 2025. USA:s tillträdande president Donald Trump har dessutom föreslagit att Natoländerna bör höja målet till 5 procent av BNP – en nivå som inget medlemsland når i dag.
Frankrikes premiärminister klarade sin första misstroendeomröstning
Vänstergrupper i det franska parlamentet lyckades inte fälla den nya premiärministern, Francois Bayrou, i torsdagens misstroendeomröstning, rapporterar Reuters. Den liberala premiärministern, som regerar på en minoritet, fick indirekt stöd från socialdemokrater och ytterhögern som inte stödde avgångskravet. Orsaken till att premiärministern sitter kvar är att det pågår förhandlingar om årets statsbudget där oppositionen hoppas få igenom flera av sina krav.
Tyskt budgetbråk blockerar Ukrainastöd
Ett förslag i det tyska parlamentet om att ge Ukraina tre miljarder euro i nytt bistånd har fastnat i diskussion om hur det ska finansieras – ur statskassan eller genom nya lån, rapporterar Politico.
Förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, vill låna upp pengarna medan andra vill använda statskassan. I den pågående valrörelsen hävdar Scholz att pengarna måste lånas upp om de inte ska finansieras på bekostnad av Tysklands sociala välfärdssystem och pensioner. Oppositionen menar dock att även räntekostnader ska betalas och att ett misslyckande för Ukraina i kriget skulle bli ännu "dyrare och sämre för ekonomin."
Trump tar inte tillbaka hot om att ta över Grönland
Under onsdagen förde USA:s tillträdande president Donald Trump och Danmarks statsminister Mette Frederiksen samtal om Grönlands framtid,rapporterar Ekot. Nu berättar Mette Frederiksen att den tillträdande amerikanska presidenten inte drog tillbaka sitt hot om att använda ekonomiska eller militära påtryckningar för att ta över världens största ö från Danmark.
Finska underrättelsechef manar till vaksamhet över nya ryska planer
– Planerade ryska militära reformer skulle öka Rysslands truppantal med 30 procent är ett hot mot Nato och bör mötas med vaksamhet, sade chefen för Finlands militära underrättelsetjänst Pekka Turunen på torsdagen till Reuters. Om Ryssland lyckas öka antalet soldater skulle den totala styrkan uppgå till 1,5 miljoner man.
– Antalet ryska trupper baserade i Finlands närhet kan fördubblas eller tredubblas jämfört med perioden före Ukrainakriget, sade Pekka Turunen,
Uppgift: Belgiens kung kan kvarhålla ryska tillgångar om sanktionerna spricker
Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsätter att göra livet svårt för sitt grannland Ukraina, rapporterar TT/GP. Nu vill han helt stoppa EU:s sanktioner mot Ryssland. Motmedlet i Bryssel kan bli att vända sig till den belgiske kungen för att kvarhålla den ryska statens stora tillgångar i landets banker.