Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Nederländsk regeringskris om EU:s försvarsplan avvärjd
Nederländernas premiärminister Dick Schoof och de fyra regeringspartierna har hittat en lösning på sin interna konflikt om EU-kommissionens nya försvarsplan, rapporterar radio BNR.
Efter flera timmars överläggningar på torsdagen meddelade Schoof i ett uttalande att partierna har haft "goda och konstruktiva samtal" utan att gå in på detaljer.
Krisen uppstod när tre av fyra regeringspartier röstade för en motion som uppmanade Schoof att inte godkänna EU-kommissionens försvarsplaner, trots att han redan förra veckan hade ställt sig bakom planens huvuddrag vid ett EU-toppmöte.
Nederländska regeringen i krismöte efter motstånd mot EU:s försvarsplan
Nederländska regeringspartier höll under torsdagen ett extra krismöte efter att parlamentets andra kammare med siffrorna 73–71 röstat mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens försvarsplan, rapporterar NOS. Parlamentet antog en motion som uppmanar regeringen att inte godkänna planen eftersom den delvis skulle finansieras genom gemensamma EU-skulder och lättade budgetregler.
Regeringen hamnar nu i en svår situation eftersom premiärminister Dick Schoof redan har godkänt "konturerna" av planen under förra veckans EU-toppmöte i Bryssel. Tre av de fyra regeringspartierna – Frihetspartiet, NSC och BBB – röstade för motionen och vill att försvarsutgifterna enbart ska finansieras från ländernas egna budgetar.
Nederländerna inför gränskontroller
Nederländerna inför gränskontroller mot Belgien och Tyskland, meddelar migrationsminister Marjolein Faber, enligt TT/SvD. Kontrollerna kommer att gälla från den 9 december och sex månader framåt, säger hon och kallar dem ”en tillfällig och exceptionell åtgärd”. Flera Schengenländer, däribland Sverige och Danmark, införde "tillfälliga" gränskontroller för snart tio år sedan.
Nederländerna överväger gränskontroller, stramare migrationspolitik
I den nederländska regeringskoalition bestående av högernationalistiska Frihetspartiet, liberalkonservativa VVD, kristdemokratiska NSC och agrarpopulistiska BBB pågår under torsdagen diskussioner om en ny migrationsuppgörelse, skriver tidningen Brabants Dagblad. På bordet ligger bland annat att ersätta permanenta uppehållstillstånd med tidsbestämda och att i slutet av november införa gränskontroller mot andra Schengenländer såsom Tyskland, Sverige och en rad andra EU-länder gjort. Ett förslag är också att förklara delar av Syrien som säkra vilket skulle öppna för att skicka tillbaka migranter dit.
EU-toppmötet: Nya krav på tuffare åtgärder mot migranter
En grupp EU-länder med Danmark, Nederländerna och Italien i spetsen vill se fler och tuffare åtgärder för att minska den irreguljära invandringen och skicka tillbaka fler migranter som inte har rätt att stanna i EU. – Vi måste pröva nästan alla vägar som finns, säger statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.
Nederländerna skriver brev till EU: vill slippa EU:s asylpolitik
Nederländernas nya regering ber nu formellt om att få lämna EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik, uppger TT/Aftonbladet. Fast samtidigt är man fullt medveten om att det bara går att göra i samband med en ändring av EU:s grundfördrag – som inte är aktuellt i nuläget. EU-kommissionen bekräftar att man tagit emot brevet, men konstaterar att man inte förväntar sig någon ”omedelbar” fördragsändring. Enligt kommissionen har också Nederländerna i brevet lovat att tills vidare fortsätta implementera EU:s nya asyl- och migrationspakt.
EU flyttar bönder mot betalning
EU har godkänt ett stödprogram på 105 miljoner euro för att uppmuntra nederländska djuruppfödare att flytta från Natura 2000-områden för att minska kväveutsläpp, skriver Jordbruksaktuellt. Beslutet kommer efter ett löfte om att lätta på tidigare kväverestriktioner efter omfattande protester. Det kompletterar ett tidigare beslut om 1,47 miljarder euro i statligt stöd för nedläggning av gårdar som inte uppfyller de striktare kvävegränserna.
Nederländerna och Danmark skickar stridsvagnar till Ukraina
Nederländerna och Danmark kommer före sommarens slut att leverera 14 renoverade Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina, uppger det nederländska försvarsdepartementet, enligt Ekot.
Grönt ljus för nederländska F-16 till Ukraina
Nederländerna har beviljat exportlicenser för 24 stridsflygplan av typen F-16 och sju motorer, rapporterar public service-bolaget NOS, enligt TT/SvD. Leveransdatum är inte känt, men det ska ske ”snart”.
Ny nederländsk regering tillträder
I dag tisdag tillträder den nya nederländska regeringen efter höstens nyval då Geert Wilders Frihetsparti blev störst och inledde samarbete med tre andra högerpartier. Premiärminister blir teknokraten Dick Schoof. Bland Frihetspartiets ministrar märks migrationsminister Marjolein Faber och handelsminister Reinette Klever som uttalat stöd för konspirationsteorin om att en elit i väst tar in migranter för att ersätta en vit majoritet. Populistiska bondepartiet BBB får två ministrar där jordbruksminister blir Femke Wiersma, en tidigare dokusåpakändis. Tunga ministerposter som försvar, justitie, klimat och finans går till liberalkonservativa VVD. Utrikesminister blir den tidigare ambassadören Caspar Veldkamp.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









