Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Messing KU-anmäld för hög frånvaro

13 december 2005

Ministerrådsmöten: Riksdagens konstitionsutskott (KU) bör granska om Ulrica Messings mycket låga närvaro vid EU:s ministerrådsmöten 2003-05 är förenliga med kraven på att svenska ministrar skall företräda Sverige i EU. Det skriver Carl B Hamilton (fp) i en anmälan till utskottet.

Till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Anmälan av infrastrukturminister Ulrica Messing för dålig närvaro vid EU:s ministerrådsmöten.

Härmed ber jag att till granskning av KU få anmäla statsrådet Ulrica Messing på grund av hennes jämförelsevis mycket låga deltagande i EU:s ministerrådsmöten.

Statsrådet Messing, liksom de flesta övriga statsråd, förutsätts av bl. a. oss i EU-nämnden normalt delta i EU:s ministerrådsmöten på sitt ansvarsområde inom regeringen. Så har dock i Messings fall inte skett under åren 2003-2005.

Den låga närvaron vid EU-mötena är inte minst anmärkningsvärd eftersom Messing redovisat sina ärenden inför EU-nämnden som om det var hon själv som deltog i ministerrådsmötena.

Av den 15 ministerrådsmötena 2003 till 2005 som Messing maximalt skulle ha deltagit i, närvarade hon dessvärre endast vid fyra tillfällen. Messing deltog inte i något ministerråd alls under år 2005. Alla andra gamla EU-länders ministrar med ansvar för infrastrukturfrågor hade en väsentligt högre närvaro än Ulrica Messing, med undantag för Spanien, som hade samma låga närvaro som Sverige.

Genomsnittet för alla EU-länders ministernärvaro 2003-05 är ca tio av 15 möten (gamla och nya medlemsländer har mycket lika närvarofrekvens). Medan andra EU-länder genomsnittligt i sju av tio fall representeras av sin minister, gällde detta för Sveriges del bara i en fjärdedel av fallen. Bäst närvaro har Tjeckien och Italien haft med ministrar vid samtliga tillfällen. Våra nordiska grannländer har haft väsentligt högre närvaro än Sverige: Danmark var representerad av en minister i nio av 15 fall, och Finland i 13 av 15 fall.

Det får sedan 1995 när Sverige blev EU-medlem anses ingå i statsrådens tjänsteutövning att de i normala fall deltar i ministerrådsmötena. Att det förhåller sig så bör KU tydligt slå fast i samband med sin granskning av statsrådet Messing.

Vidare bör statsråd som inte själv deltar i ministerrådsmöten anmäla detta till EU-nämnden, och ange vem som istället företräder Sverige. Även detta bör KU ge tillkänna.

Slutligen, statsrådet Messing bör sålunda klandras för att i strid med det normala för statsråd inte ha deltagit i normal utsträckning i EU:s ministerrådsmöten.

Stockholm den 12 december 2005.

Carl B Hamilton (fp),

v. ordf i riksdagens EU-nämnd, mm.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret