Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Ny EU-kommission snart startklar

20 januari 2010 | Rumiana Zjeleva ensam om att ratas

Den nya EU-kommissionens utseende är nu näst intill klart. På tisdagen rätades frågetecken ut kring två kandidater som väckt missnöje under utfrågningarna.

Bilden av den kommande EU-kommissionen klarnade under tisdagen, trots att bulgariskan Rumiana Zjeleva drog tillbaka sin kandidatur. De två sista ordinarie utfrågningarna genomfördes på förmiddagen. Då utfrågades den svenska kandidaten Cecilia Malmström, med ansvarsområdet inrikesfrågor och grekiskan Maria Damanaki, som tilldelats havs- och fiskefrågor.

Det var inte utan bitterhet Rumjana Zjeleva i går avsade sig sin kandidatur. Men förhöret med henne i Europaparlamentets utvecklingsutskott har beskrivits som pinsamt för både henne själv och parlamentet. Hon lyckades varken tillbakavisa anklagelserna om ekonomiska oegentligheter eller visa att hon var tillräckligt insatt inom det tilldelade området internationellt hjälparbete och krishantering.

Zjelevas tillbakadragna kandidatur innebär att den omröstning om kommissionen som skulle ha genomförts 26 januari flyttades fram till 9 februari. Omröstningen sker alltså två dagar innan det extrainsatta EU-toppmötet.

Den nya bulgariska kandidaten Kristalina Georgieva ska i morgon torsdag ha ett första möte med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Därefter väntar samma procedur som de andra kandidaterna gått igenom. Hon kommer att behöva svara på ett antal skriftliga frågor från Europaparlamentet och därefter förhöras under den utfrågning som är planerad till den 3 februari. Kristalina Georgieva är i nuläget vice ordförande för Världsbanken och anses vara kompetent för kommissionärsrollen.

Om Georgieva kommer att tilldelas samma uppdrag som Zjeleva är inte klart. Under en presskonferens på tisdagen med Europaparlamentets talman Jerzy Buzek sade han att möjligheten för ett byte inte går att utesluta men att besked kommer att kunna ges först efter att Barroso och Georgieva haft sitt möte.

De kandidater som anses ha gjort bäst ifrån sig är den franske kandidaten för den inre marknaden, Michel Barnier, och spanjoren Joaquin Almunìa, vars nya ansvarsområde blir konkurrensfrågorna. Barnier vann mark hos Socialdemokraterna genom att vilja se över konsekvenserna av Lavaldomen. Almunia gjorde sig populär redan under den förra mandatperioden i sin position som kommissionär för ekonomiska och monetära frågor – och förra veckans utfrågning blev trots tuffa frågor mer av en promenad än ett maratonlopp.

Förutom Zjeleva gjorde holländska Neelie Kroes och finländaren Olli Rehn ett svagare intryck under sina förhör. Kroes tvingades tillbaka till en ny informell utfrågning bakom stängda dörrar – men under denna klarade hon att räta ut frågetecknen. Rehn, som tar över Almunias tidigare post efter att ha varit utvidgningskommissionär den gångna mandatperioden slapp trots vissa inledande frågetecken undan en andra utfrågning.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret