Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU diskuterar ny framtidsstrategi

28 februari 2010 | EU i veckan

EU i veckan: EU:s ledare fortsätter diskussionerna om den nya framtidsstrategin EU2020. På Island ska man på lördag rösta om det så kallade Icesave-avtalet. På onsdag lanseras Europaportalens nya sajt.

Diskussionerna om EU:s ekonomiska strategi fram till 2020 fortsätter i veckan när EU:s konkurrensministrar möts i Bryssel på måndag och tisdag. Den nya EU2020-strategin är Lissabonstrategins efterföljare och ska på ett tydligare sätt staka ut prioriteringar för att skapa sysselsättning, tillväxt och satsning på grön teknologi. På onsdag väntas EU-kommissionen lägga ett skarpt förslag om strategin, ett förslag som ska behandlas av EU-toppmötet senare i mars.

På måndag återupptas samtidigt rättegången mot den folkmordsåtalade bosnienserbiske förre presidenten Radovan Karadzic vid FN-tribunalen i Haag. Under hösten vägrade Karadzic närvara vid rättegången.

På onsdag lanseras Europaportalens nya sajt. På den nya sajten kommer du att hitta MittEuropa, där debatt om EU och Europa kommer att föras mellan olika intressanta skribenter. MittEuropa är öppen för alla som vill delta. På YouEurope får ni läsare möjlighet att ställa era frågor till beslutsfattare i Bryssel.

Islänningarna röstar på lördag om det så kallade Icesave-avtalet. I januari lade Island president, Olafur Ragnar Grimsson, in sitt veto mot avtalet efter stora folkliga protester. Avtalet ska kompensera brittiska och nederländska sparare för de förluster de drabbades av i och med att banken Icesave gick omkull 2008. Ett nej till avtalet anses kunna försvåra Islands EU-förhandlingar.

De politiska konsekvenserna av finanskrisen fortsätter att väcka protester runt om i Europa. På onsdag planerar portugisiska fackförbundet Frente Comum (Enade fronten), som organiserar anställda inom den offentliga sektorn, en omfattande endagsstrejk.

Strejken sker i protest mot att regeringen planerar att frysa offentliganställdas löner. Likt Grekland och Spanien har Portugal ett underskott som vida överskrider den gräns som satts upp av EU-kommissionen, förra året var underskotten 9,3 procent av BNP. Tills de offentliga finanserna är stabila igen vill Portugals regering frysa lönerna – till 2013 hoppas regeringen att underskottet är nere under tre procent.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret