Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









Artiklar i ämnet
Regeringsskifte på Island
Det blir regeringsskifte på Island. I nyvalet till Alltinget på lördagen är Socialdemokraterna den stora vinnaren. Partiet får drygt 21 procent i väljarstöd - en fördubbling jämfört med förra valet 2021.
– Väljarna har visat att de vill ha en förändring och vi ser nu ett helt nytt politiskt landskap, sa den socialdemokratiska partiledare Kristrún Frostadóttir i en första kommentar, uppger Ekot. Alltinget är det äldsta existerande parlamentet i världen och räknar sina anor från år 930.
EU-frågan het i isländskt extraval
På lördag går islänningarna till extraval där EU-medlemskap åter blivit en central fråga efter mer än ett decennium, rapporterar Reuters. Opinionsmätningar visar att 45 procent nu stöder ett medlemskap, medan 35 procent är emot. Det ökade EU-stödet kopplas till landets ekonomiska utmaningar och vulkanutbrott. Många hoppas att medlemskap skulle stärka ekonomin och att euron skulle minska valutasvängningar. Liberala Viðreisn, som leder mätningarna tillsammans med socialdemokratiska Samfylkingin, vill hålla en folkomröstning om EU. Partierna väntas tillsammans få 40 procent av rösterna. Island ansökte om EU-medlemskap 2009 men avbröt förhandlingarna 2013.
Islands regering avgår – nyval väntar
Statsministern liberalkonservative Bjarni Benediktsson och hans Självständighetsparti avslutar det isländska regeringssamarbetet, rapporterar SVT. Regeringspartierna ska vara oeniga om en mängd frågor, bland annat asylinvandring och energieffektivisering, enligt Benediktsson. Islands koalitionsregering består av Gröna vänstern, liberalkonservativa Självständighetspartiet och mitten-högerorienterade Framstegspartiet.
Halla Tómasdóttir blir ny president på Island
Den oberoende kandidaten Halla Tómasdóttir blir ny president på Island, enligt public service-bolaget RÚV/Ekot. Rösterna från lördagens val är inte helt färdigräknade, men utmanaren Katrín Jakobsdóttir, tidigare statsminister på Island, har erkänt sig besegrad och gratulerat Tómasdóttir till segern. Islands president har till stor del en ceremoniell roll.
Europarådet – en garant för våra gemensamma värderingar
Med världens mest utvecklade människorättssystem spelar Europarådet, som idag fyller 75 år, en viktig roll för säkerheten och demokratin i Europa och utvecklingen i resten av världen. Vi ser dock en oroväckande utveckling där demokratin och rättsstatsprincipen inskränks och avsiktligen åsidosätts. Europarådet spelar därför fortsatt en mycket viktig roll både för oss i Norden och för hela Europa. Det skriver de nordiska utrikesministrarna i en gemensam debattartikel.
Stoltenberg vill inte se nordiskt block i Nato
I veckan håller Nordiska rådet ett toppmöte i Oslo. Fyra av de fem nordiska länderna är nu medlemmar i den västliga försvarsalliansen Nato men dess generalsekreterare Jens Stoltenberg vill inte se att det bildas ett nordiskt block.
– Det finns många grupperingar i Nato, exempelvis de östeuropeiska ländernas B9. Jag har samma budskap till dem, det är fint att de samarbetar men vi ska inte skapa block inom Nato. Jag är alltså för mer samarbete inom Norden, men mot att skapa nya barriärer mot länderna utanför Norden, säger Stoltenberg enligt Yle.
Island skyddar “sin” oligark från EU:s sanktioner
Island har lobbat intensivt gentemot EU för att skydda Alexander Moshensky, en belarusisk oligark nära diktatorn Alexander Lukasjenko, från sanktioner, avslöjar en internationell grupp journalister, rapporterar Euractiv. Bakom agerandet finns isländska fiskeintressen men också det faktum att oligarken även är isländsk honorärkonsul i Belarus. Även Ungern har agerat för att skydda Alexander Moshensky.
Island avbryter valjakt – hänvisar till djurskydd
Island avbryter årets valjakt med hänvisning till djurskyddet, enligt Ekot. Bakom beslutet ligger en nyligen publicerad rapport. Stoppet är tillfälligt och gäller fram till sista augusti.
Kriget fördjupar Islands relation med Nato – viktig strategisk punkt
Rysslands invasion av Ukraina har ökat trycket från Nato på militär närvaro i Island, uppger Ekot. Under våren tilläts för första gången en amerikansk atomdriven u-båt gå upp till ytan i isländska farvatten för att byta besättning trots att statsministerns parti, de gröna, är uttalat emot Nato.
Första terrormålet i Islands historia
Två män i 20-årsåldern, hemmahörande på Island, ställs inför rätta misstänkta för medhjälp och förberedelse till terrorbrott. Det misstänkta terrorbrottet riktades enligt åtalet mot isländska institutioner, polisen och enskilda politiker.
– Vi är inte immuna mot attacker som vi ser i andra länder och det här sker samtidigt som vapenanvändningen ökar, säger kriminolog Margrét Valdimarsdóttir till Ekot. De misstänkta ska ha uttryckt sympati för massmördaren och terroristen Anders Breivik.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier








