Veckans europeiska opinioner
26 februari 2010 | Europeiska opinioner:Berlusconis förtroendekapital är svagt i Italien. Tyskarna vill inte skänka pengar till grekerna som i sin tur inser att nerskärningar är nödvändiga för att klara den ekonomiska krisen. Britterna är negativt inställda till landets militära närvaro i Afghanistan. Läs mer i veckans europeiska opinioner.
Italienarna har inget förtroende för Berlusconi
52 procent av befolkningen i Italien anser att de inte har förtroende för landets premiärminister Silvio Berlusconi, medan 46 procent stödjer honom.
Under 2009 kom Berlusconi åter i blåsväder när det ryktades att han hade bjudit in den minderåriga fotomodellen Noemi Letizia till ett nyårsfirande tillsammans med en rad andra kvinnor. Missnöjet kristalliserades när en man kastade en metallmodell av Milanos domkyrka på Berlusconi i december förra året. Två tänder och en bruten näsa fick premiärministern med sig från den incidenten. Andra anklagelse om riktats mot Berlusconi är samröre med maffian och korruption.
Mätning: 13–14 februari 2010, 1000 italienare telefonintervjuades. Ingen felmarginal anges. Källa: IPR Marketing / La Repubblica.
Pengar till Grekland är inte populärt i Tyskland…
Den grekiska ekonomin är i uppförsbacke. Landets budgetunderskott är fyra gånger högre än vad som är tillåtet för euromedlemmar. Tyskland å sin sida har trots finanskris en relativt stark ekonomi.
Dock är sju av tio tyskar emot att landet än en gång ska behöva punga ut med skattebetalarnas pengar. Historiskt sett har Tyskland varit det land som stått för notan när det går sämre för andra länder i EU.
Hittills har euroländerna bara lovat att stödja Grekland politiskt. Premiärminister Giorgos Papandreou har sagt att grekerna inte vill ha något finansiellt stöd från omvärlden.
Mätning: 10 februari 2010, 1000 tyskar tillfrågades. Felmarginalen var 2,5 procentenheter. Källa: Emnid / N24.
...medan grekerna inser behovet av åtstramningar i finanspolitiken
För att få bukt med den ekonomiska krisen har den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou gått ut med hårda nerskärningsåtgärder. Trots protester och strejker säger sig 65 procent av grekerna att åtstramningarna var nödvändiga.
Mätning: 10–12 februari 2010, 1042 greker tillfrågades. Felmarginalen ligger på 3,2 procentenheter. Källa: Alco/Proto Them.
Britterna vill ta hem trupper från Afghanistan
I Storbritannien är 52 procent av befolkningen emot den militära operationen i Afghanistan, 38 procent stöder den. Under kriget, som startade i oktober 2001, har 265 brittiska soldater dödats.
Enligt samma undersökning anser 47 procent att den brittiska regeringen ger för lite information om vad som händer i Afghanistan. 29 procent tycker att mängden information är lagom och nio procent att regeringen informerar alldeles för mycket.
Den 20 februari föll den nederländska regeringen till följd av oenighet om landets militära närvaro i Afghanistan.
Nästa val till det brittiska parlamentet förväntas komma någon gång inom de fyra närmaste månaderna. Regerande Labour förutspås då förlora makten till de konservativa Tory.
Mätning: 16–17 februari 2010, 2002 britter tillfrågades i en onlineundersökning. Felmarginalen var 2,2 procentenheter. Källa: Angus Reid Public Opinion.
Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av
många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika
resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs
av Angus Reid Consultants.