Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Vänsterrebell blir tysk maktspelare
Extremhögern röner framgångar i Tyskland, men det är en annan ytterkantskraft som kan få verkligt inflytande. Vänsterutbrytaren Sahra Wagenknecht har klättrat i opinionen med en politik som i stora drag överensstämmer med den som förs längst ut till höger, skriver TT/SvD.
VW i kris – Facket slåss mot fabriksnedläggelse i Tyskland
Varningar för eventuella nedläggningar, de första någonsin, av två VW-fabriker i Tyskland är det mest kraftfulla tecknet hittills på nedgången i biltillverkningen i Europas toppekonomi, rapporterar Bloomberg.
Volkswagen vill spara 10 miljarder euro vilket sannolikt betyder uppsägningar något som facket IG Metall vill undvika. Att gå ner till 4-dagars vecka kan därför vara "tänkbart".
– Vi lämnar ingen idé outforskad, säger Christiane Benner, ordförande för IG Metall till Reuters.
Högerextrema AfD störst i tyskt delstatsval
Med 33 procent av rösterna blev det högerextrema partiet AfD störst i söndagens delstatsval i tyska Thüringen, rapporterar Bild. Det är första gången sedan 1930-talet som ett extremhögerparti blir störst i ett delstatsval i Tyskland. Partiet blev samtidigt näst störst i delstatsvalet i Sachsen med bara 1,5 procentenheter färre röster än kristdemokratiska CDU som blev störst. Alla andra partier har dock sagt nej till att regera tillsammans med AfD vilket gör att chanserna för partiet att komma till makten är begränsade.
Högerextrema AfD kan bli störst i tyska delstatsval
På söndag riktas blickarna i Tyskland mot två delstatsval i öst. I Thüringen och Sachsen väntas högerextrema AfD, som får 30 procent i opinionsstöd, för första gången bli största parti i ett tyskt delstatsval, uppger Yle.
En delstatsregering där AfD skulle sitta med kommer vi knappast att se, varken i Thüringen eller i Sachsen, menar statsvetare.
– Tysklands historiska börda bidrar förstås till att det finns stora reservationer mot att ge partier som AfD politisk makt. Jag säger inte att AfD är ett nazistparti, men i vissa frågor ligger man fascismen nära, säger Oppelland, professor vid universitetet i Jena.
Storbritannien och Tyskland fördjupar sina relationer
Storbritannien och Tysklands regeringschefer enades i Berlin på onsdagen om att arbeta på ett ambitiöst samarbete som täcker frågor från försvar, kultur, vetenskap och handel, rapporterar Reuters. De hoppas kunna underteckna samarbetsavtalet "i början av nästa år". Försvarsministrarna arbetade också på ett nytt försvarsavtal, sade de, som skulle följa på undertecknandet av en gemensam försvarsdeklaration i juli, nästa år.
Ny politik fick fart på tyska energiprojekt – byråkratin bantades
Det tvära stoppet för rysk gas till Tyskland efter Putins militära invasion av Ukraina har fått Tyskland att snabba upp myndigheternas tillståndsgivning för bygge av vind- och solenergianläggningar, rapporterar Bloomberg. Det faktum att det tidigare, år 2022, krävdes 36 000 utskrivna pappersdokument för att myndigheterna skulle behandla tre vindkraftverk i ett projekt är nu ett minne blott.
Efter ett nytt regelverk där nya vind- och solenergi fått status som ett "överordnat allmänintresse" som tjänar nationell säkerhet, samtidigt som delstaterna ålagts att reservera två procent av sitt territorium för ändamålet har processen tagit fart. Att lokalbefolkningen fått del vinsterna som värd för solpaneler eller vindkraftverk har också underlättat. Det Tyskland har gjort "kan verkligen vara en modell för andra europeiska länder", säger Bärbel Heidebroek, ordförande för den tyska vindenergiföreningen till Bloomberg.
Dystra utsikter för tysk ekonomi
Det tyska affärsklimatet är det sämsta sedan februari och återhämtningen i Europas största ekonomi har kommit av sig, visar ett månatligt index från det tyska analysinstitutet Ifo, skriver TT/SvD.
– Den tyska ekonomin faller allt mer in i ett krisläge, säger Ifo-chefen Clemens Fuest enligt ett pressmeddelande.
Tysklands Scholz lovar skärpa asylregler efter terrorattack
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lovade på måndagen att strama åt asylreglerna efter en islamistattack i södra Tyskland i fredags, rapporterar Reuters. Scholz betonade behovet av snabbare utvisningar av asylsökande som begår brott eller utgör en säkerhetsrisk. Attacken, där en ung man från Syrien som skulle utvisas till Bulgarien misstänks för dådet, inträffade i staden Ansbach och resulterade i tre döda och åtta skadade.
Tyskland lovar stödja Ukraina “så länge det behövs”
Den tyske förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, avvisar medieuppgifter om att det tyska stödet till Ukraina ska minskas, rapporterar Bloomberg.
– Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge det behövs. Alla kan lita på oss, sade Scholz under ett besök i Moldavien på onsdagen. Han påpekade också att fyra miljarder euro finns reserverade i den tyska statsbudgeten 2025.
Kanslern uttalade även stöd för Moldaviens ambition att gå med i Europeiska unionen. Det kan ses i skenet av den kommande folkomröstningen den 20 oktober, huruvida det ska införas en skrivning i Moldaviens konstitution om de moldaviska medborgarnas önskan om ett EU-medlemskap.
Ukraina slagträ i tyskt regionalval
Trots att de tyska delstaterna har ett litet eller inget inflytande på Tysklands utrikespolitik dominerar frågan om det tyska militära stödet till Ukraina valrörelsen i de östra delstaterna Thüringen och Sachsen, rapporterar Euractiv.