Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Tyska jättelån höjer räntor och kan driva inflation i Europa
Tysklands finanspolitiska u-sväng med massiva lån till försvar och infrastruktur driver redan upp långa räntor i Europa, rapporterar TT/GP. Tyska parlamentet röstade i tisdags igenom ett förslag som undantar försvarssatsningar över 1 procent av BNP från landets skuldbroms. Dessutom skapas en särskild fond på 500 miljarder euro för infrastruktur och klimatåtgärder. Effekterna syns redan på marknaden där den tyska tioårsräntan stigit med nästan 0,5 procentenheter sedan årsskiftet, vilket påverkar även långa boräntor i Sverige. Samtidigt har tyska försvarsaktier rusat med 100–140 procent i år.
Historiskt stort ekonomiskt paket i Tyskland slutligt godkänt
Friedrich Merz har fått slutgiltigt godkännande för sitt ekonomiska paket på 1 biljon euro, rapporterar Financial Times. Paketet godkändes på fredagen av förbundsrådet, tyska parlamentets överhus, efter en omröstning i underhuset tidigare i veckan.
Reformen ändrar landets låneregler för att tillåta större försvarsutgifter och skapar en särskild fond på 500 miljarder euro för att modernisera infrastrukturen under tolv år.
Merz, vars kristdemokratiska parti CDU vann valet förra månaden, vänder nu blicken mot svåra koalitionssamtal med socialdemokraterna SPD. Målet är att bilda regering innan april är slut.
Macron: Kärnvapen ska placeras nära Tyskland
Frankrike ska placera kärnvapen på en flygbas i närheten av Tyskland. Planerna ses som en markering från president Macron om att fransmännen är beredda att ta större ansvar för Europas försvar, rapporterar SvD.
Tyskland godkänner historiskt infrastruktur- och försvarspaket
Tyska parlamentets underhus godkände på tisdagen med stöd av kristdemokrater, socialdemokrater och miljöpartister planer för en massiv utgiftsökning, rapporterar Reuters. Beslutet som enligt Der Spiegel togs med siffrorna 513 för och 207 nej mot innebär en fond på 500 miljarder euro för infrastruktur och lättade låneregler för ökade försvarsutgifter.
Den konservative ledaren Friedrich Merz, som väntas bli nästa förbundskansler, får därmed en betydande politisk framgång innan han ens tillträtt. Åtgärderna syftar till att stärka försvaret mot ett fientligt Ryssland och hantera förändrad amerikansk politik.
– Vi har i minst ett decennium haft en falsk känsla av säkerhet. Beslutet vi tar i dag om försvarsförmåga […] är inget mindre än det första stora steget mot ett nytt europeiskt försvarssamarbete, sade Merz till parlamentsledamöterna.
Lagstiftningen måste slutligen godkännas av parlamentets överhus.
Trögt i tyska regeringsbildningen – de Gröna säger fortsatt nej
Det tyska gröna partiet säger fortsatt nej till att i nuvarande form rösta för kristdemokraten Friedrich Merz planerade storsatsningar på försvar och infrastruktur, uppger Ekot. Satsningarna är avgörande för Merz försök att bilda ny regering med de tyska socialdemokraterna men förutsätter de Grönas stöd i förbundsdagen.
Tyska partier enas om mångmiljardpaket – nya klimat- och försvarssatsningar
Kristdemokrater, socialdemokrater och de gröna i Tyskland har på fredagen kommit överens om ett stort finansieringspaket för klimatskydd, rapporterar Die Welt. En klimat- och omställningssfond fördubblas till 100 miljarder euro efter långa förhandlingar. Dessutom planeras ett särskilt stöd på 500 miljarder euro för infrastruktur.
Överenskommelsen innebär också en utvidgad definition av försvarsutgifter som undantas från de tyska skuldbromsreglerna. Paketet kan godkännas av förbundsdagen redan på tisdag, men kräver även godkännande i förbundsrådet – det tyska parlamentets överhus – med två tredjedelars majoritet. Partierna skyndar på processen eftersom de efter parlamentets ombildning den 25 mars inte längre har tillräcklig majoritet.
Tyska gröna kräver eftergifter för att stödja Merz ekonomiska reformpaket
De gröna i Tyskland hotar att blockera den tillträdande förbundskanslern Friedrich Merz plan för ett stort ekonomiskt reformpaket, rapporterar Financial Times. Merz vill skapa en infrastrukturfond på 500 miljarder euro och ändra landets skuldregler för att tillåta obegränsad upplåning till försvaret.
För att genomföra ändringarna behöver Merz två tredjedelars majoritet i parlamentet vid omröstningen nästa tisdag. De gröna kräver istället en mer omfattande reform av skuldreglerna och mer pengar till klimatskydd.
Merz försöker få det avgående parlamentet att rösta igenom förändringarna, eftersom han fruktar att ytterkantspartierna i det nyvalda parlamentet skulle kunna blockera planerna.
Merz plan kan ge Tyskland historisk ekonomisk stimulans
Friedrich Merz planerar den största ekonomiska stimulansen i Tyskland sedan Berlinmurens fall. Den blivande förbundskanslern vill tillåta obegränsade lån för försvarsutgifter och skapa en tioårig infrastrukturfond på 500 miljarder euro.
Ekonomer uppskattar att planen kan ge upp till en biljon euro i ytterligare lån under nästa årtionde – mer än en femtedel av Tysklands totala ekonomiska produktion, skriver Financial Times.
– Detta är mycket goda nyheter för militär kapacitet och ekonomisk tillväxt, sade Jens Südekum, professor i internationell ekonomi vid Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf, efter att planen presenterades.
Planen bryter med över två decennier av finanspolitisk återhållsamhet och kräver godkännande av två tredjedelars majoritet i parlamentet. Enligt Goldman Sachs kan den lyfta Tysklands tillväxt till två procent redan 2026.
Nya tyska miljardsatsningar på försvar och infrastruktur
Tysklands kristdemokrater och socialdemokrater har enats om att lätta på skuldbromsen för att kunna satsa mångmiljardbelopp på försvaret, rapporterar TT/GP. Även infrastruktursatsningar på uppemot 500 miljarder euro under tio år ingår i överenskommelsen. Den nya budgetpolitiken måste antas före 24 mars då det nyvalda parlamentet, som väntas har en blockerande minoritet av röster, tar över.
EU-länder överväger att beslagta ryska tillgångar värda 200 miljarder euro
Frankrike och Tyskland, som tidigare motsatt sig beslagtagande av frysta ryska tillgångar, diskuterar nu med Storbritannien och andra länder hur tillgångar värda över 200 miljarder euro skulle kunna användas, rapporterar Financial Times. Ett förslag är att beslagta tillgångarna om Ryssland bryter mot ett framtida vapenstilleståndsavtal med Ukraina. Hittills har man bara använt de räntevinster som tillgångarna genererat för att stödja Ukraina. Sverige hör till de EU-länder som länge förespråkat att använda hela potten av frysta ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









