Bild: EU-kommissionen

Fransmän missnöjda med Sarkozy

Främlingsfientligt parti på frammarsch i Nederländerna medan största partiet i Makedonien tappar stöd. Fransmännen är missnöjda med sin president. I Tyskland har Angela Merkels koalitionsregering kvar sitt stöd från väljarna. Läs mer i veckans europeiska opinioner.

Framåt för Geert Wilders Frihetsparti
I onsdags vann det främlingsfientliga Frihetspartiet (PVV) kommunalvalet i nederländska Almere. I Haag kom partiet tvåa efter Socialdemokraterna (PvdA). Partiet ställde bara upp i dessa två städer i sitt första kommunalval sedan det bildades 2006 för att ”stoppa islamiseringen av Nederländerna”.

I en ny opinionsundersökning är Frihetspartiet största parti med 26 mandat av de 150 som finns i den nederländska andra kammaren. Näst störst skulle Kristdemokraterna (CDA) få med 25 platser. De nationella valen hålls den 9 juni i år.

Nederländerna har länge styrts av koalitionsregeringar som sedan andra världskriget blivit tvungna att avgå i förtid 15 gånger.

Mätning: 27 februari 2010, 1000 personer tillfrågades. Ingen felmarginal anges. Källa: Maurice de Hond

Dominerande parti tappar mark i Makedonien
Kristdemokratiska Inre makedoniska revolutionära organisationen – demokratiska partiet för nationell enighet (VMRO-DPMNE) är det överlägset största partiet i landet på södra Balkan. Men i en undersökning tappade det nästan fem procentenheter från september 2009 och får nu stöd av ungefär en fjärdedel av befolkningen.

Näst största parti är Socialdemokraterna (SDSM) som får runt tio procent av rösterna. VMRO-DPMNE sitter för tillfället i en koalitionsregering tillsammans med 18 andra partier.

2001 var ett inbördeskrig nära att bryta ut mellan makedonier och etniska albaner som bor i landets sydvästra delar. Efter skicklig diplomati av EU och USA lyckades man undvika ytterligare ett blodigt krig på Balkan. Trots detta råder fortfarande spänningar mellan makedonier och etniska albaner.

Mätning: 15–20 februari 2010, 1106 tillfrågades. Felmarginalen låg på 3,1 procent. Källa: Institute for Democracy

Sarkozy styr i motvind
Nästan två tredjedelar av fransmännen är besvikna på den franske presidentens, Nicolas Sarkozys, prestationer. En storm bröt ut när han nyligen gick ut med ett förslag om att förbjuda burka i landet. Tidigare i år tog den franske presidenten fram något han kallar ”franska värderingar” för att stärka den franska identiteten.

Premiärministern i Frankrike, François Fillon, åtnjuter ett desto större stöd. Hälften av fransmännen är nöjda med hans insatser.

Mätning: 11–19 februari 2010, 1876 personer telefonintervjuades. Ingen felmarginal anges. Källa: Ifop / Le Journal du Dimanche

Kristdemokrater fortfarande störst i Tyskland
Om det hade varit val i Tyskland i dag hade koalitionen bestående av två kristdemokratiska (CDU och CSU) partier få sitta kvar med sammanlagt 36 procent av rösterna. Det är en uppgång med 2,2 procentenheter från valet 2009 då Angela Merkels CDU tillsammans med CSU och liberala FDP tog makten. Näst störst skulle i dag det socialdemokratiska SPD bli.

I kölvattnet efter den finansiella kollapsen i Grekland pekades Tyskland ut som det land som skulle hjälpa grekerna ur krisen med hjälp av stora ekonomiska bidrag. Trots att tyskarna är väldigt skeptiska att deras pengar skulle gå till Grekland får den regerande Angela Merkels koalitionsregering fortsatt stöd.

Mätning: 23–25 februari 2010, 1256 personer telefonintervjuades. Felmarginalen låg på 3,2 procent. Källa: FG Wahlen / ZDF

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.