Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Greklands kris riskerar ta över EU-toppmöte

19 mars 2010 | Europa i veckan

EU-ländernas regeringschefer samlas till toppmöte. EU2020-strategin och klimatförhandlingarna är de planerade huvudämnena, men mötet riskerar att präglas av den fortsatta hanteringen av finanskrisen.

Veckans stora händelse är EU-toppmötet som leds av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy. Mötet pågår under torsdag och fredag och kommer i första hand ta upp två frågor; dels  de generella ramarna för den så kallade EU2020-strategin och dels uppföljningen av det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

Stats- och regeringscheferna har redan börjat att positionera sig om 2020-strategin. Polen vill ha tydligare fokus på tillväxt, medan Frankrike och Irland kräver att jordbruket kommer med i den nya strategin. Ifråga om klimatdiskussionerna måste EU hantera det faktum att ett bindande avtal ser ut att vara långt borta.

Mötet väntas samtidigt präglas av den svåra ekonomiska situationen i Grekland. Den grekiske premiärministern George Papandreou har uppmanat EU-länderna att anta en krisplan för landet.

På måndagen möts EU:s utrikesministrar. Mötet leds av EU:s utrikesminister Catherine Ashton och diskussionerna förväntas handla om Haiti samt den pågående fredsprocessen i Mellanöstern.

På tisdag uppmärksammas 25-årsdagen av Europas kulturhuvudstad. Ministerrådet utser varje år en eller flera europeiska städer till kulturhuvudstad med syfte att belysa det gemensamma kulturarvet. EU-kommissionen står värd för firandet och en konferens kommer att hållas i Bryssel för att markera händelsen. Konferensen öppnas av kommissionens ordförande José Manuel Barroso, kommissionär Androulla Vassiliou samt den tidigare franska kulturministern Jack Lang.

Europaparlamentet sammanträder på onsdag och torsdag och kommer att diskutera prioriteringar i nästa års EU-budget, veckans toppmöte och svartlistade flygbolag. Parlamentet ska också rösta om huruvida EU-institutionerna ska beviljas ansvarsfrihet eller inte för 2008.

2010 års kulturhuvudstäder är Istanbul, tyska Essen och ungerska Pécs. Sverige står på tur år 2014 när Umeå tillsammans med Lettlands huvudstad, Riga, kommer att stå som Europas kulturhuvudstäder.

På tisdag tar konstitutionsutskottet ställning till den rödgröna oppositionens begäran att vilandeförklara Laval-lagen. KU väntas avslå oppositionens krav.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret