Janet Napolitano förhandlar med EU om terroravtal.

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytt terroravtal mellan USA och EU ska vara klart i år

EU och USA kommer under året att förhandla fram ett nytt avtal gällande datautbyte för att bekämpa terrorism. Ett av EU:s mål är att européer ska kunna få upprättelse i amerikanska domstolar om deras rättigheter kränks.

USA och EU låg på fredagen i förhandlingar om framtida samarbeten mot terrorism.
Mötet hölls på näst högsta möjliga politiska nivå: från EU deltog kommissionärerna Cecilia Malmström och Viviane Reding medan USA företräddes av säkerhetsministern Janet Napolitano och justitieminister Eric Holden. Stora framsteg gjordes försäkrade deltagarna journalister efter mötet.
– Dagens diskussioner gör oss både starkare och säkrare, sade Eric Holden.

Diskussionerna inför fredagens träff har främst handlat om två avtal med förkortningarna PNR och Swift, som rör överföringen av personuppgifter vid flygningar respektive banktransaktioner. Ett nytt och mer generellt avtal om utbyte av data och hur dessa ska skyddas ska förhandlas fram under året.

Europa har sedan 2001 fört över allt mer information till USA och nu vill EU att en balans upprättas. Därför var kommissionärernas mål att EU på sikt ska få tillgång till samma slags amerikanska data som USA får från Europa. Europeiska medborgare ska också kunna vända sig till en amerikansk domstol om de anser att deras rättigheter har kränkts av USA.
– Det är viktigt för våra medborgare att kunna överklaga beslut som tas på båda sidor Atlanten, sade Viviane Reding.

Det gäller i första hand det så kallade Swiftavtalet, där data om banktransaktioner förs över från Europa till USA. EU-parlamentet röstade ner avtalet i februari och Cecilia Malmström vill återuppta förhandlingarna med USA med målet att avsluta dem innan sommaren. EU:s ministrar ska ge henne ett förhandlingsmandat vid sitt möte den 23 april. Men även EU-parlamentet måste fås med på tåget och de första kommentarerna därifrån angående det nya förhandlingsmandatet har varit ljumma. En delegation från Europaparlamentet besöker USA den 27-30 april för att överlägga om dataöverföringarna.