Akut vattenbrist hotar i Europa
21 maj 2010 | Vattendirektivet fördröjsTorkan i Europa kan hota kontinentens tillgång till vatten i framtiden. Det varnar EU-kommissionen för i en ny rapport. Minskande tillgång, försämrad kvalitet och ökad efterfrågan på vatten är den verklighet Europas länder står inför, skriver rapportförfattarna.
Vattensnålare industri, förändrat jordbruk och böter för slöseri. Åtgärdsförslagen är många när EU-kommissionen vill säkra kontinentens vattentillgång. I Sverige är vattentillgången i princip god. Men frågan är angelägen.
– Fågellivet i Sverige påverkas om det blir för torrt i södra Europa. Och jordbruket där får konsekvenser på vår import, säger Lennart Henriksson, ekolog och vattenexpert vid Världsnaturfonden i Sverige.
Enligt rapporten drabbar den återkommande torkan inte bara Sydeuropa utan även länder som Belgien, Frankrike och Tjeckien. Européerna måste bli mer medvetna om sin vattenförbrukning och betala vad det kostar, skriver kommissionen som betonar hushållens roll. ”Små förändringar i duschtid, hur ofta man badar eller sätter på kranen kan få ner förbrukningen med 20-30 procent”, skriver kommissionen.
Kravet på dyrare vatten har de framfört tidigare. I EU:s vattendirektiv som antogs år 2000 är uppmaningen att alla medlemsländer har en prispolitik för vatten för att minska slöseriet till 2010. Men dyrare vatten har oroat experter som befarar att kostnaden hamnar på hushållen och inte industrin och jordbrukssektorn.
EU:s vattendirektiv håller fortfarande på att införas i medlemsländerna. Syftet med direktivet är att skydda både kvalitet och tillgång. Alla länder måste presentera en analys av situationen, ett åtgärdsprogram, hur man övervakar miljömålen och slutligen en förvaltningsplan av resurserna och en ansvarig myndighet. Men implementeringen av direktivet går långsamt, och det är bekymmersamt, skriver kommissionen i sin rapport. Fördröjningen gäller även Sverige.
– Vi har legat efter hela tiden och det har lett till förenklade redovisningar och analyser. Det som förvånar oss, eftersom Sverige har en god tradition av vattenvård och utmärkta förutsättningar att genomföra direktivet, är att man inte tagit chansen, säger Lennart Henriksson, ekolog och vattenexpert på Världsnaturfonden i Sverige.
Han tror inte att vare sig Sverige eller Europa hinner bli klara till 2015.
– Kanske beror det på att man inte tar EU-direktiv på allvar, säger Lennart Henrikson.