Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Albanskt dödläge fall för EU

20 maj 2010 | Avbruten hungerstrejk

Albanska s-oppositionens omfattande hungerstrejk avbröts på onsdagen efter påtryckningar från EU och Europarådet. Premiärministern och oppositionsledaren åkte på torsdagen till Strasbourg för att försöka lösa den politiska krisen.

Det politiska läget i Albanien har stått i dödläge sedan september förra året då det socialdemokratiska oppositionspartiet beslutade att bojkotta parlamentet. Tio tusentals människor har under våren samlats till stora demonstrationer i huvudstaden Tirana, och i slutet av april inledde partianhängare från oppositionen en hungerstrejk som varade i 19 dagar.

Protesterna bottnar i oppositionens missnöje med förra årets valresultat där den sittande premiärministern Sali Berishas demokratiska parti vann. Ett resultat som socialdemokraterna har vägrat att erkänna. De kräver istället en utredning om valfusk och omräkning av rösterna.

På torsdagen åkte emellertid både premiärminister Berisha och oppositionsledaren Edi Rama till ett möte i Strasbourg i syfte att försöka hitta en lösning på krisen.
– De förväntningar som finns är att vi får se ett parlament där ledamöterna talar med varandra, säger Elisabeth Stam, chef för svenska sektionskontoret i Tirana.

EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle har tidigare uttryckt oro över den demokratiska stabiliteten och bristen på dialog i Albaniens parlament. I ett besök i Tirana tidigare i vår varnade Füle för att ett utdraget politiskt dödläge skulle skada landets utsikter för EU-medlemskap. Krisen har också hindrat parlamentet från att kunna fatta inrikesbeslut.
– De som har varit aktiva i parlamentet har kunnat fatta beslut i vissa frågor, men i flera fall har det krävts ett visst antal ledamöter för att kunna rösta och där har det inte gått att fatta beslut, säger Elisabeth Stam.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret