Det blir ingen Prideparad i Litauens huvudstad Vilnius, har en domstol beslutat.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Domstol stoppar litauisk Prideparad

I dag drog Litauens riksåklagare tillbaka demonstrationstillståndet för Baltic Pride, en lokal Pridefestival för homosexuellas rättigheter. Beslutet som kom vid lunchtid på onsdagen kommer att överklagas, säger ambassadrådet Eva Nilsson Mansfeld på Sveriges ambassad i Vilnius till TT.

s– Den svenska regeringens position är glasklar: HBT-personers mänskliga rättigheter får inte kränkas inom EU. Unionen ska vara en vakthund för mänskliga rättigheter, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) i ett pressmeddelande direkt efter beslutet.

Ohlsson meddelar också att även om paraden stoppas reser hon till Vilnius för att invigningstala som planerat.

Myndigheterna har motiverat förbudet med att paraden skulle störa den allmänna ordningen.
– Situationen för HBT-personer är tyvärr fortfarande katastrofal på flera håll inom EU. I en tredjedel av EU:s medlemsstater har Pridefestivalen antingen aldrig kunnat arrangeras eller kantats av våld och trakasserier. Att fredliga Pridebesökare möts av beväpnade motdemonstranter utrustade med flaskor, molotovcocktails och tårgas i Europa är helt oacceptabelt, säger Christofer Fjellner (M), den enda svenska Europaparlamentariker som ska närvara vid Baltic Pride.

Den första litauiska Pridefestivalen skulle ha invigts imorgon torsdag i huvudstaden Vilnius. Baltic Pride är en gemensam festival för de baltiska länderna och hölls förra året i lettiska Riga. Även den fick demonstrationstillståndet indraget strax innan invigningen. Efter påtryckningar från omvärlden ändrade lettiska myndigheter beslutet. Arrangörerna har tidigare sagt att festivalen är mindre av en fest och mer av ett politiskt ställningstagande i vad RFSL kallar ”ett mindre HBT-vänligt samhälle”.
– EU:s medlemsstater måste leva som vi lär. Främlingsfientliga får demonstrera i centrala Vilnius men HBT-personer hindras av domstol. Det är oacceptabelt att det sker i ett EU-land år 2010, skriver EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Landets president Dalia Grybauskaite har ingripit i konflikten och säger att det hela är ett missförstånd mellan myndigheter. Presidenten hänvisar också till att landets grundlag garanterar mötesrätten i fredliga sammanhang, erfar TT.