Hårdare tag mot illegalt virke
4 maj 2010 | Nej till ursprungsmärkningEU:s miljöutskott sade på tisdagen ja till en tuffare lagstiftning mot import av olagligt timmer. Förslaget innebär en skärpning av ministerrådets krav. Den svenska regeringen är däremot kritisk.
Europaparlamentets miljöutskott röstade på tisdagen med stor majoritet igenom ett förslag om förbud mot import av illegalt timmer på EU:s marknad och en detaljerad lista för straffrättsliga åtgärder.
Det var andra gången som förslaget var uppe för omröstning. EU:s jordbruksministrar tog ställning till förslaget i mars i år, men ledamöterna i utskottet antog idag en något hårdare linje än ministerrådet.
– Det här är en stor seger. EU har arbetat emot illegalt timmer i åratal men har fortsatt vara en av den största marknaden för det, sade brittiska gröna parlamentarikern Caroline Lucas som står bakom förslaget, i ett uttalande.
De flesta tillägg till förslaget fick stöd av parlamentarikerna, men den svenska regeringen har däremot ställt sig kritiska till förslaget. EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) instämmer i att illegalt timmer är ett problem men säger till Europaportalen att det finns stora skillnader mellan partigrupperna i hur mycket reglering och byråkrati som ska finnas bakom.
– Vi har lyckats få bort de värsta galenskaperna från det första förslaget, men det är fortfarande ett problem att vi har mer byråkrati kring förnyelsebara produkter som trä, än med exempelvis olja, säger Fjellner.
Ett tillägg som inte gick igenom var ursprungsmärkning av produkter som innehåller träfibrer. Förslaget skulle, enligt Fjellner, kunna innebära en katastrof för svensk skogsindustri och allvarligt hota användningen av trä som råvara och därmed svensk skogsindustri.
– Om alla produkter som innehåller träfibrer måste kunna spåras till en specifik avverkningsplats skulle det skapa en orimligt stor administrativ kostnad för företagen.
Världsnaturfonden (WWF) är starka förespråkare av förbudet mot import av illegalt virke. Enligt en WWF-rapport kan så mycket som en femtedel av EU:s importerade virke under 2006 ha varit olagligt. Generalsekreterare Lasse Gustavsson är kritisk till att företagen skulle drabbas av stora administrativa kostnader.
– Det där är en myt som jag har hört från många industrier. Men om det blir lika för alla så innebär det inte någon konkurrenspåverkan.
WWF ställer sig mycket positiva till en skärpning i lagförslaget.
– En allt för stor del av virkesimporten är idag förorenade med illegala produkter och handel just med illegala produkter är ett av de största hoten mot ett långsiktigt och hållbart skogsbruk, säger Gustavsson.
Beslut om förslaget beräknas tas i Europaparlamentet i juni.